15 листопада – початок різдвяного посту
Україна

15 листопада – початок різдвяного посту

11 листопада 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

У цьому році після прийняття церковної реформи Різдвяний піст вперше для нас починається з іншої дати, а не 28 листопада. Оскільки Різдво святкуватимемо 25 грудня, то підготовка (духовна та тілесна) стартує теж на два тижні раніше. Отож, перший день Пилипівки – 15 листопада.

Різдвяний піст – один із найтриваліших у році. Його початок припадає на день пам’яті апостола Пилипа, тому в народі він отримав відповідну назву. Триває Пилипівка 40 днів. Останній день перед постом, коли ще дозволена скоромна їжа, називається заговини. Тоді можна споживати молочні страви, зокрема, сири, а от від м’ясного вже варто утриматися.

Взагалі під час усіх постів заборонене споживання різних м’ясопродуктів, молочки, яєць. Але маємо війну, люди знеможені від стресу, хвилювань, хвороб, безгрошів’я, багато часу віддають волонтерській праці. Тож варто пам’ятати, що Церква, як любляча мати, дає нам послаблення. Найперше – воїнам, вагітним жінкам та породіллям, котрі годують немовлят, учням та студентам. Також послаблення посту можуть отримати усі недужі та подорожуючі.

Обговоріть зі своїм священником, як саме ви можете послужити Богу в піст. Адже постувати – не значить голодувати чи сидіти на дієті. Головна мета – зрости духовно. Частіше моліться, читайте релігійну літературу, зайдіть у храм і спитайте, чим можете допомогти, жертвуйте на добрі справи, нагодуйте голодних… Для когось великий крок – відмова від куріння, вживання лихих слів, комп’ютерних ігор. Примиріться з рідними, з якими у сварці. Справ, угодних Богу, можна зробити багато, було б бажання. Не зациклюйтеся на їжі.

А ще пам’ятайте, що піст не має шкодити здоров’ю.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися