Українцям прийдуть «треті платіжки» за газ: кому доведеться заплатити додатково
Україна

Українцям прийдуть «треті платіжки» за газ: кому доведеться заплатити додатково

11 січня, 14:38
0
0
Сподобалось?
0

В Україні ввели плату за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Розмір третьої платіжки становитиме до 1,5 тис. грн. Найменше платитимуть ті, хто живе в будинках із великою кількістю квартир, централізованим опаленням, найбільше – українці в старих багатоквартирних будинках невеликої поверховості (2-3 поверхи).

Про те, яким буде розмір третьої платіжки за газ і за що треба платити, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Українці заплатять по-різному

"Газмережі" (входить до групи "Нафтогазу") вже опублікували на своєму сайті орієнтовну вартість обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це не єдиний оператор в Україні, "Газмережі" обслуговують споживачів у Кіровоградській, Дніпропетровській, Харківській, Київській, Житомирській, Львівській, Вінницькій, Черкаській, Волинській, Чернігівській, Закарпатській, Тернопільській, Запорізькій областях.

У кожному будинку порахували свій тариф. Хтось заплатить всього 40,16 грн (найменший рахунок), а комусь доведеться віддати близько 1,5 тис. грн.

Чим більше мешканців у будинку, тим меншим буде ваш платіж за утримання внутрішньобудинкової системи. Також вартість обслуговування залежить і від технічного стану мережі, і від кількості та якості обладнання. Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розробила єдині правила розрахунку. Однак перевірити всі тарифи неможливо: їхня кількість дорівнюватиме кількості багатоквартирних будинків, що підключені до газу.

У платіж на 264 грн входять:

  • огляд трубопроводу в місцях загального користування – за це всі мешканці будинку заплатять 232,56 грн;
  • огляд у квартирах: стояк, відгалуження до вимикаючого пристрою, газовий прилад) – 2015,1 грн;
  • перевірка на герметичність фланцевого з'єднання – 304,8 грн;
  • перевірка на герметичність муфтового з'єднання – 87,4 грн;
  • випробування газопроводів на щільність – 458,7 грн;
  • планове випробування під тиском – 1745,2 грн;
  • обслуговування запірних пристроїв – 1225,6 грн;
  • перевірка тяги в каналах – 69,58 грн;
  • перевірка тяги на кожен послідовний канал – 434,14 грн.

Це розрахунки на всіх власників будинку. За правилами загальна вартість обслуговування мереж у будинку ділиться на всі квартири. Саме тому платіж залежить від розміру житла.

За що та чому треба платити

Голова "Асоціації розвитку ОСББ та ЖБК "Сучасний дім" Катерина Чижик розповідає OBOZ.UA: тривалий період фактично внутрішньобудинкові мережі ніхто не обслуговував. У результаті ухвалення закону про ринок газу та поступової реалізації реформи вартість обслуговування мереж виключили з платіжки за газ.

А це небезпечна ситуація. Особливо часто проблеми виникають у старому житловому фонді. "Елементарно, коли раніше люди знали, що прийде газовий представник перевіряти раз на рік, вони вже самі не брались перепідключати газові прилади, викликали газову службу. А зараз і вентиляційні канали заставляють, і самі як завгодно підключають, і газові прилади самі встановлюють. Ніхто не перевіряє. А в під'їздах: ви подивіться, що твориться в старих будинках, хіба якийсь голова ОСББ може взяти на себе зобов'язання все це обслуговувати", – розповідає голова ОСББ в одному з будинків у Деснянському районі столиці Анна Іванівна.

Обслуговування мережі може виявити проблему та допомогти провести ремонтні роботи ще до виникнення аварії. Саме представники ОСББ наполягали на тому, щоб повернення технічного обслуговування було повернуто в чинному форматі. Всі українці, які проживають у багатоповерхових будинках, разом із рахунком на доставку також отримають і новий, уже третій платіж.

Платіж буде суттєвим тільки для тих українців, які проживають у невеликих будинках зі зношеною інфраструктурою, мають газове опалення.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися