«Зброя – так, військові – ні»: подробиці угоди між Україною і Британією
Україна

«Зброя – так, військові – ні»: подробиці угоди між Україною і Британією

13 січня, 10:53
0
0
Сподобалось?
0

У рамках безпекової угоди з Великою Британією Україна може отримати зброю та військову техніку, фінансову допомогу та запровадження санкцій проти агресора. Однак британські військові воювати за нашу країну не будуть.

Суть підписаного документу пояснив керівник Офісу Президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону "Єдині новини". Він зазначив, що це дуже велика і комплексна угода

"Ця угода укладена на 10 років, і безпекова допомога Британії триватиме увесь цей період. Про солдатів не йдеться, але ми не просто можемо запросити кількість техніки, а ми впевнені, що ми її отримаємо", – наголосив Жовква.

При цьому безпекові гарантії включають не лише військовий, а й інші компоненти, зазначив представник ОП.

"Безпекові гарантії – це також санкції, це конкретна фіндопомога, це навіть допомога на відбудову Україні після перемоги, це замороження російських активів і використання їх на користь України. Це британські гарантії компаніям, які пересуваються морськими коридорами, у тому числі тими, які утворила Україна. Дуже велика і комплексна угода", – наголосив заступник керівника ОП.

Жовква також розповів, що у документі окремий розділ присвячено військово-промисловому співробітництву. Він наголосив, що на це також передбачено відповідні кошти

"Дійсно, настав час переходити від етапу лише постачання Україні зброї – що безумовно, важливо, потрібно і воно триватиме, – до етапу спільного виробництва такої зброї", – наголосив представник ОП.

Ігор Жовква також зазначив, що ця угода стане прикладом для наслідування іншим країнам Заходу і протягом найближчого часу кількість таких угод лише зростатиме. Він повідомив, що після підписання безпекового договору з Великою Британією деякі країни вже передали тексти подібних угод до України.

"Деякі країни вже передали тексти подібних угод до України і ми працюємо над доопрацюванням відповідних текстів... Така хороша конкуренція між нашими партнерами про те, хто буде наступним", – наголосив представник ОП.

Як повідомлялося, 12 січня Зеленський і Сунак підписали історичну угоду про співробітництво України і Британії у сфері безпеки. Велика Британія стала першою країною Заходу, яка підписала такий документ з Україною.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися