У засновника Фейсбуку – українське коріння
Україна

У засновника Фейсбуку – українське коріння

27 січня, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні Фейсбуком активно користуються не тільки молоді, а й бабусі. Засновник цієї мережі Марк Цукерберг став мільярдером у 22 роки. Своїм багатством чоловік геть не хизується і багато мільйонів жертвує на благодійність. Мало хто знає, що коріння у знаменитого чоловіка – з України.   

«Вважаю Україну своєю другою батьківщиною»

Дослідники життя Марка Цукерберга докопалися, що його прабабуся – єврейка Мінні, яка народилася в Скалі-над-Збручем (сьогодні це Скала-Подільська Чортківського району Тернопільщини). Справжнє ім’я Мінні було Маня – так написано у свідоцтві про народження. У 1911-му Маня Візенталь виїхала до США. Тоді їй було 25 років. Що змусило її втекти? Можливо, батько надто сильно підштовхував її до ритуального шлюбу, і вона не витримала цього, – вважають дослідники. У США Маня взяла ім’я Мінні і вийшла заміж за Макса Цукерберга. Він був молодшим за неї і теж з родини емігрантів з Галичини. У пари народилося троє дітей. Макс заробляв на життя продажем фруктів, а Маня була домогосподаркою. У їхнього внука Едварда, зубного лікаря, народилося четверо дітей – три доньки та син Марк. Той самий Марк Цукерберг.

Виявилося, що і по материнській лінії Цукерберг має певний зв’язок з Україною. У 2017 році Марк Цукерберг заявив: «Мало хто знає, але наш рід по материнській лінії походить з Умані... Вважаю Україну своєю другою батьківщиною. Тому не можу спокійно дивитися, як росія поводиться в Криму та на Донбасі».

У квітні 2022 року, уже під час вторгнення в Україну, росія безстроково заборонила Марку Цукербергу в’їзд на свою територію, як людині, яка  формує «русофобський порядок денний».

Вивчив китайську, аби розмовляти з родичами дружини

Попри свої великі статки, Марк Цукерберг не є надто публічною людиною. Про його життя відомо не так вже й багато. Пристрасть Марка до програмування активно почала проявлятися в середній школі. Ще до її закінчення він отримав пропозиції про роботу від кількох великих компаній, у тому числі й Майкрософт Білла Гейтса. Але він їх відхилив і вирішив вступити до Гарвардського університету, який, зрештою, залишив, щоб присвятити весь свій час роботі у Фейсбуку.

У 2011 році Марк став вегетаріанцем. Щоправда, з одним «але»: він їсть м’ясо тварин, яких вбиває сам. Першою жертвою Цукерберга став омар, якого він зварив живцем. Зі слів Марка, вчинити перше вбивство було дуже важко в емоційному плані. За ці роки він навчився найбільш безболісним способом убивати курчат, свиней та кіз. 

В домі Марка Цукерберга немає телевізорів, він любить читати книги. За його словами, одна із найбільш вподобаних – «Енеїда» Вергілія. Марк вільно володіє, крім рідної англійської, французькою, знає іврит, латинську, давньогрецьку та китайську. Її він вивчив, аби спілкуватися з родичами своєї дружини Прісцилли Чан. 

З Прісциллою Марк познайомився у студентські роки, у черзі в пральню. Вона у Гарварді вивчала медицину. Вони одружилися 19 травня 2012 року. Марк для своєї коханої сам створив заручальний перстень, який зображує долар. У центрі – рубін за 25 тисяч доларів, навколо якого обгорнутий діамант. Пара виховує трьох донечок: 7-річну Максиму, 5-річну Августу та Аурелію, яка народилася у березні 2023 року.

В одязі засновник Фейсбуку неперебірливий. Одного із найбагатших людей у світі часто можна зустріти у нудних сірих футболках, які коштують по 300-400 доларів.

Марк Цукерберг – дальтонік, тобто не розпізнає деякі кольори, наприклад, червоний і зелений. Саме тому основним кольором своєї соціальної мережі Марк зробив синій, який він розрізняє найкраще.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися