2 лютого 2024:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

2 лютого 2024: яке церковне свято, що не можна робити

2 лютого, 09:25
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 2 лютого, святкують Стрітення Господнє.

Яке сьогодні, 2 лютого, церковне свято

2 лютого в церковному календарі — Стрітення Господнє. Свято було створене ще в IV столітті. Перше святкування відбулося в Єрусалимі. Тоді воно носило іншу назву — 40 днів після Богоявлення. Швидко свято поширилося по всіх землях Римської імперії, а вже в VI стало одним з найважливіших. Слово "стрітення" перекладається як "зустріч". Свято присвячене зустрічі Ісуса Христа з праведником Симеоном, який тоді визнав у дитині Спасителя людства.

Що не можна робити 2 лютого

Не рекомендується шити, в'язати, вишивати.

Забороняється будь-яка праця, крім тої, що служить людям.

Не можна лаятися, сваритися, лихословити.

Народні прикмети і традиції на 2 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: похмура погода — варто чекати на суворі морози;
  • сніжний день — навесні буде багато дощів, а сама весна буде затяжною;
  • ясний і тихий день — до доброго урожаю та роїння бджіл;
  • прийшла відлига — весна прийде пізно, тому в поле доведеться вийти не скоро.

В народі цей день називали "Громниці" і пов'язували його з зустріччю зими та весни. Тому потрібно звернути увагу на погоду. Яка вона на Стрітення, такою буде і весна.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 2 лютого

Які сьогодні іменини: Гаврило, Василь.

Талісманом людини, народженої 2 лютого, є бірюза. Здавна її вважали каменем щастя. Бірюзі часто приписували магічні і лікувальні властивості. Наприклад, вірили, якщо вранці поглянути на цей камінь, то увесь день будеш безтурботним.

Який сьогодні день в Україні і світі

2 лютого в Україні і світі святкують Всесвітній день водно-болотних угідь. Подія була започаткована разом із підписанням Конвенції щодо водно-болотних угідь 1971 року у Ірані (місто Рамсар). Головною її метою є збереження територій, де проживають водоплавні птахи, а також поширення інформації про збалансоване використання екосистеми.

Також 2 лютого День бабака. Традиція походить із США і Канади, де є дуже поширеним звичаєм. Люди збираються і спостерігають за бабаком, який виходить зі своєї нори. Якщо пухнастий гризун побачить свою тінь, значить весна прийде пізно, і навпаки. Хоча такий "прогноз" і не є точним, але він досить цікавий і кумедний.

А ще 2 лютого День самооновлення. Про ініціатора створення цього свята нічого невідомо, але воно знайшло свою підтримку серед громадськості. Цей день варто присвятити своєму зростанню, вдосконаленню умінь та навичок, турботі про себе. Варто вийти зі своєї зони комфорту та спробувати долучитися до чогось нового.

2 лютого святкують Всесвітній день укулеле. Свято було створене на честь мініатюрного музичного інструменту, який відрізняється неповторним звучанням. Часто укулеле ще називають гавайською гітарою. Хоча інструмент було створено у португальському регіоні Мадейрі, але звідти він потрапив до Гаваїв (наприкінці XIX століття), де став справжнім національним символом.

Також 2 лютого День поінформованості про ревматоїдний артрит. Подія була створена 2013 року за ініціативи міжнародної організації, яка займається покращенням життя людей, які мають ревматоїдні захворювання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися