Українець, якого вважали мертвим, знайшовся у тайській тюрмі
Україна

Українець, якого вважали мертвим, знайшовся у тайській тюрмі

25 лютого, 11:30
0
0
Сподобалось?
0

Ця історія могла б лягти в основу сюжету кінострічки. Друзі і рідні декілька років вважали, що 58-річного альпініста і фотографа Георгія Сутуріна немає серед живих. І от сталося справжнє диво – виявляється, чоловік живий і знаходиться у тюрмі Таїланду.    

Георгій Сутурін родом з Червонограда Львівської області. З юних літ він був закоханий у гори. Рюкзак за плечима, пісні під гітару, вогнища, друзі…  Підкорив не одну вершину Кавказу і Паміру. Кілька років тому Георгій вирішив кардинально змінити життя і переїхав зі своєю подругою до Таїланду. Однак у кінці  2018 року його друзів повідомили, що Георгій там помер.

«Про це мені розповіла його подруга. Це було у грудні 2018 року. Вона написала повідомлення, що Георгій помер. Після того видалила свій акаунт, і я не зміг дізнатися більше. Тому фактично до сьогодні думав, що він мертвий. Але, як виявилося, ні. Гоша живий, він всі ці роки був у Таїланді у бангкокській тюрмі», – розповів львів’янин Сергій Федірко, який разом з Георгієм Сутуріним ходив у гори.

Про те, що Георгій живий, стало відомо випадково – з інтерв’ю з музикантом відомої російської групи «Бі-2» Глібом Колядіном. 24 січня 2024 року гурт у повному складі затримали у Таїланді через відсутність робочої візи. Артисти припускають, що це було влаштовано спеціально російським консульством, щоб їх видворити в росію, де їх могли б затримати за їхню антивоєнну позицію. Та допоміг розголос у пресі й паспорти інших країн.

В міграційному центрі Банкоку музиканти пережили кілька днів справжнього пекла. Тайські тюрми відомі своїми нелюдськими умовами. Як розповів Гліб Колядін, вони сиділи у камері без вікон і без денного світла, там цілодобово горіли лампи. Подихати свіжим повітрям звідти випускали раз у тиждень на дуже короткий час. У камері сиділо 86 людей з різних країн – Малайзії, Китаю, росії та України. 

Про українця музикант розповів детально. «Це Георгій Сутурін, він сидить уже три роки – за цей період ніхто з українського консульства до нього так і не прийшов… Він втратив з’язок із сином. Чоловік взагалі не в курсі того, що відбувається у світі. Дізнається про новини з уривків англомовних газет, які трапляються йому в руки раз на тиждень на прогулянці. 

Він не знає, що сталося з Бучею, з Маріуполем. Він знає тільки, що у світі відбувається повна темрява, причому зі слів людей, які потрапляють до цієї в’язниці. А головне, не знає, чи живий його син і що з ним відбувається. Дуже хоче повернутися додому. Його щиро шкода, і дуже хочеться допомогти. У нашій камері не було жодної людини, яка б зробила щось жахливе або навіть очевидно погане», – сказав Гліб Колядін. 

За його словами, в таїландські тюрми легко потрапити, але дуже складно вибратися – без розголосу і допомоги консульства звідти можна вийти лише за хабар. Речник МЗС України Олег Ніколенко дещо прояснив ситуацію. Виявляється, за ґратами українець перебуває через нелегальний статус у Таїланді. Дипломати вже організовують його повернення додому.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися