Ціни на пальне та алкоголь злетять: Кабмін хоче підвищити акцизи
Україна

Ціни на пальне та алкоголь злетять: Кабмін хоче підвищити акцизи

23 березня, 11:45
0
0
Сподобалось?
0

Кабмін на своєму засіданні схвалив законопроект, яким підвищується акциз на паливо. Нардепи планують з 1 липня підвищити акцизи на алкоголь і бензин, щоб привести їх у відповідність з нормами ЄС.

Про це повідомили представник Кабміну в парламенті Тарас Мельничук та Мінфін України.

«Перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Європейського Союзу, що є наразі актуальним з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидатки на членство у ЄС», - йдеться у повідомленні Мінфіну.

На засіданні Кабмін схвалив проєкт закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку". Згідно з ним, в Україні планують збільшити розмір ставок акцизного податку для алкоголю та пального. Цього року акциз на бензин подорожчає на 29,1 євро, дизельне паливо – на 38,1 євро, а скраплений газ – на 3,6 євро за 1 тис. літрів.

 Мельничук пояснив, що законопроєкт пропонує:

  • дати визначення терміну "проміжні продукти" відповідно до директиви Nº 92/83/ЄЕС;
  • збільшити розмір ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 гривень за 1 літр (на 3,81 гривні), тобто до рівня розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані;
  • встановити нові розміри ставок акцизного податку на пальне з урахуванням їх мінімального рівня, передбаченого директивою 2003/96/ЄС, що набуватимуть чинності з 01.01.2028.

Водночас законопроєкт передбачає щорічне збільшення ставок з 1 липня 2024 року до 31 січня 2027 року. У Мінфіні стверджують, що ці заходи мають забезпечити додаткові надходження до держбюджету, які спрямують на підтримку сектору безпеки та оборони:

  • від операцій з реалізації пального — на 1,6 мільярда гривень у середньому за місяць. З них 1,3 мільярда від акцизного податку та 292 мільйони гривень від податку на додану вартість;
  • від операцій з реалізації проміжних продуктів — 4,5 мільйона гривень на місяць від акцизного податку (розрахунок зроблено з урахуванням обсягів реалізації, передбачених у Держбюджеті на 2024 рік).

Але остаточне рішення залежить від того, чи затвердить законопроєкт Верховна Рада.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися