Коли переводять годинник на літній час 2024
Україна

Коли переводять годинник на літній час 2024

26 березня, 12:09
0
0
Сподобалось?
0

Стрілки годинника на літній час в Україні, як правило, переводять в останню неділю березня. У 2024 році перехід на літній час буде в ніч із 30 березня на 31 березня, о 3:00. Переводять годинник у вихідний, щоб був хоча б день на адаптацію до нового часу.

Як переводять годинник на літній час - на 1 годину вперед, тобто з 3:00 на 4:00. Сучасна техніка (комп'ютери та смартфони) переходять на новий час автоматично, перевести вручну потрібно буде кнопкові телефони та механічні годинники.

Як пережити перехід на літній час

Перехід на літній час - складніший, ніж на зимовий, хоча в обох випадках не надто добре позначається на здоров'ї, оскільки порушуються біоритми організму людини. Після переходу на літній час потрібно буде вставати і лягати спати на 1 годину раніше. Також переведення годинників небезпечне тому, що:

  • підвищується захворюваність організму;
  • зростає ризик інфарктів, гіпертонічних кризів, помічено, що в адаптаційний період зростає кількість викликів швидкої до сердечників;
  • збільшується кількість ДТП;
  • зростає кількість спроб суїцидів.

Позначається переведення стрілок і на дітях та школярах. Щоб мінімізувати його наслідки, постарайтеся за кілька днів до 31 березня лягати спати і вставати раніше, ніж зазвичай - наприклад, спочатку на 15 хвилин, потім на 30, 45 хвилин. Перехід буде більш плавним і є ймовірність, що ви його й не дуже відчуєте.

Чи потрібно переводити час в Україні

Переводити час на годину вперед навесні по всій країні першими почали Німеччина і Австро-Угорщина в 1916 році. Незабаром цю практику запровадили Британія, США та СРСР. Ідея проста: після переведення годинника на годину відсувається час світанку, а значить і захід настане на годину пізніше. Вечорами люди матимуть більше денного світла і пізніше включать освітлення. Результат - економія електроенергії.

В даний час багато країн почали скасовувати цю практику. Її противники стверджують, що в сучасному світі люди мають дуже різний темп життя, і перехід на літній час вже не приносить великої економії. Крім того, найбільше світла споживають на лампи освітлення, а побутові прилади, використання яких не залежить від часу доби.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися