Що чекати у квітні: перші грози чи морози?
Україна

Що чекати у квітні: перші грози чи морози?

4 квітня, 14:00
0
0
Сподобалось?
0

Квітень – провісник літа. Він приносить тепло, хоча ночі ще прохолодні. В давнину говорили: «У квітні можна почути перші грози та побачити білі морози». Яким буде цей місяць – запитаємо у синоптиків.

Зливи пройдуть у кількох областях

Як розповів заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, в окремі дні на термометрі вдень буде +22-24 градуси. Але це короткочасне потепління.

– З другого тижня місяця трохи похолодає. Середньомісячна температура коливатиметься від +7 до +15 градусів тепла, – зазначив він. – Квітень також характерний тим, що на всій території України починають гриміти грози. Ймовірні нічні заморозки, і це не є дивиною. Адже, за спостереженнями метеорологів, мінусові температури колись були зафіксовані навіть після 20 травня.

Дощі прогнозують з другого тижня місяця. У Волинській, Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях очікуються зливи з першими грозами. На Закарпатті, Хмельниччині та Буковині буде на кілька градусів тепліше та менше опадів. Наступне зниження температури на 3-4 градуси очікується від 19 до 24 квітня скрізь, крім Закарпаття. А від 25 квітня опади поступово припиняться, вигляне сонце і можна буде вважати, що весна нарешті вступила в свої права.

Температурний рекорд на Волині

Цими вихідними синоптики зафіксували в обласному центрі Волині черговий температурний рекорд. Як повідомили в обласному гідрометеоцентрі, стовпчики термометрів показували +23,5 градуса. Попереднє рекордне значення фіксували аж у 1947 році. Тоді було +21,4. А 16 березня 2024 року стовпчики термометрів піднялися до +14. Попередній рекорд був цього дня у 1983 році.

Якщо жаби мовчать, то похолодає

Наші предки колись не мали телевізорів та інтернету, але погоду вгадували не гірше за синоптиків. Вони у певні дні спостерігали за природою і так визначали, тепло чи холодно буде. Колись казали: якщо 7 квітня впаде сніг на поріг, то і на 1, і на 6 травня він у полі буде. Придивлялися, якщо до 22 квітня погода не стабілізується, то рік очікується посушливий. Є й така прикмета: коли 25 квітня дощ іде, то й початок травня буде мокрим. Якщо 27 квітня жаби кричать, а після мовчать – неодмінно похолодає.

Тож можете взяти ці прикмети наших предків на замітку і перевірити, чи збудуться їхні прогнози.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися