Якою буде весна?
Україна

Якою буде весна?

29 лютого, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Наприкінці нинішнього лютого особливо теплі та сонячні дні, тож усі з нетерпінням чекають весни. Та чи так швидко вона прийде? Люди спостерігають за природою і складають свої прогнози. Хтось вірить їм, а хтось довіряє професійним метеорологам. Якою ж буде весна 2024 року?

Бабак знає, коли потепліє

Звичай прогнозувати прихід весни за поведінкою бабака існує вже понад 130 років. Щороку це відбувається 2 лютого. «Адже наші предки постійно спостерігали за поведінкою тварин, птахів, комах чи рослин і так визначали майбутню погоду», – розповідає кандидат біологічних наук Андрій Міхєєв. Ця традиція зародилася у 1886 році в Америці. Там вперше розбудили сплячого взимку бабака. Якщо тварина таки залишить нору, то зима невдовзі закінчиться і буде рання весна. А коли заховається назад, то зима триватиме ще шість тижнів. Вважається, що природні зміни суттєво впливають на поведінку тварин: вони відчувають зміну атмосферного тиску, вологість повітря, температуру, яскравість сонячного світла, а люди навчилися це помічати та використовувати. З першого дня війни село Нестерівка, де живе бабак-віщун Тимко ІІІ, опинилося під окупацією. Та у вересні цей населений пункт звільнили. У лютому Тимка розбудили, і він радо виліз, але не побачив своєї тіні, що означає ранню весну.

Заморозки можливі

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух розповіла, яка очікується погода цієї весни. Вона зауважила, що середня за сезон температура може бути більшою за кліматичну норму на 1–2 градуси. Тож буде однозначно тепліше, ніж минулого року. Проте не треба думати, що заморозків узагалі не буде.

– У березні арктичні вторгнення все ж можливі. А при мінусовій температурі ще сніг може впасти, – додає Віра Балабух.

Тому вона переконана, що місяць буде нестійким, з примхливою погодою та різкими коливаннями метеорологічних величин.

Народні прикмети

● Почули грім у березні, отже скоро повернуться зимові морози і весна буде пізньою.

● Шпак сидить на дереві – весна біля порога.

● У квітні вітер з південного заходу – буде затяжна негода.

● Коли 25 квітня йде дощ, то початок травня буде дощовим.

● Весною, коли ще не чути кумкання жаб, не можна садити нічого в городі, особливо цибулі, бо вродить така, як жаб’ячі очі.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися