Етнографиня пояснила, чи можна пекти паску у Страсну п'ятницю
Україна

Етнографиня пояснила, чи можна пекти паску у Страсну п'ятницю

16 квітня, 13:07
0
0
Сподобалось?
0

Вважається, що у Страсну п'ятницю, коли у храмах виносять Плащаницю, робити вдома, як і пекти паски, заборонено. Адже цей день є жалобним. Навіть існує приказка про те, що цього дня "пташка не в'є гніздо".

Щоб не залишати таку досить важку роботу на суботу, багато хто випікає паски у Чистий четвер. Чому саме паски печуть у четвер, існує дві основні причини:

  • у багатьох регіонах України паску починають освячувати вже у суботу вдень;
  • якщо великодня випічка не вдасться, є ще субота, що її спекти.

А ще раніше родина могла пекти велику кількість великодньої випічки, адже нею ділилися з сусідами, несли до храму тощо. А такий об'єм роботи важко зробити за один день, тому завжди залишали суботу.

Чи дійсно не можна в Страсну п'ятницю пекти паски

Насправді, це не лише можна, але й потрібно робити. Здавна наші предки вважали, що цей день набуває цілющих властивостей, а тому приготовлена великодня випічка довго не черствіє і допомагає позбутися хвороб. Однак, слід пам'ятати і про важливий нюанс — під час роботи промовляти "Отче наш". Також процесом займаються до винесення Плащаниці.

Крім того, серед наших пращурів існувало повір'я, що у Страсну п'ятницю варто садити капусту, "щоб була здорова як паска". Роблять це одразу після того, як поставлять у піч тісто. Якщо паска впаде чи потріскається, то і урожай капусти буде поганим.

Як розповіла кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька, насправді в давнину не існувало твердої заборони не пекти у п'ятницю паску. Багато етнографічних джерел навіть вказують, що колись не обирали четвер, а займалися великодньою випічкою саме в п'ятницю.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися