Священник з Волині пояснив, «чому Великдень 2024 святкуємо досі «разом з москвою»
Волинь

Священник з Волині пояснив, «чому Великдень 2024 святкуємо досі «разом з москвою»

30 березня, 10:45
0
0
Сподобалось?
0

Коли святкувати Великдень? Чому православні і греко-католики відзначають Пасху у різні дні, а Різдво в один і той же? Цих запитань стає все більше з наближенням свята Воскресіння Ісуса Христа. Пояснюючи це, архімандрит Костанин Марченко нагадує, - у церковному календарі є так звані нерухомі свята, тобто ті, що мають конкретне число і рухомі, дата яких змінюється щороку.

Після переходу ПЦУ та української греко-католицької церкви на новоюліанський календар, з 1 вересня 2023 року ці нерухомі свята змістилися на 13 днів. Рівно на стільки часу юліанський календар пізнить у порівнянні з григоріанським, за яким живе Римо-католицька церква. Про це йдеться у сюжеті 12 каналу – пише ВСН.

Пасха - свято рухоме, визначення якого і є головною відмінністю між католицьким і православним календарями. Цьогоріч перші відзначають Великдень 31 березня, другі 5 травня. Хоч принцип вираховування свята у загальних рисах однаковий - як православні, так і католики обчислюють, коли святкувати Пасху за певними показниками. Сонячне весняне рівнодення, перший повний весняний місяць - це обовʼязково має бути неділя і після іудейської паски. Останній пункт - єврейська Пасха став фундаментальною причиною різниці у датах святкування. Для цього треба повернутися у 325 рік.

«Коли була по ранній християнській церкві жива рана, вони памʼятали, як розп'яли їхнього господа Ісуса Христа, хто це зробив, з перших віків було принципово, щоб християнська Пасха не відзначалася в один день з пасхою єврейською», - каже намісник Свято-Миколаївського монастиря у Жидичині Костантин Марченко.

Йдеться саме про іудейську Пасху, коли розіпʼяли Ісуса Христа. На першому вселенському соборі у Нікеї у 325 році прийняли постанову - християни не святкуватимуть Великдень в один день із євреями.

«Православні до сьогоднішнього дня, проживши стільки часу, дотримуються цієї норми першого вселенського собору, яку, до речі, ніхто не відміняв», - каже Костянтин Марченко.

Змінила ситуацію календарна реформа, яку в 16 століття провела римсько-католицька церква. Вона мала на меті введення нового способу великодніх розрахунків, за якими це питання не є принциповим і святкування Пасхи за григоріанським календарем може збігатися з єврейським Великоднем. До слова, православна і католицька Пасха також можуть збігатися. За словами Костянтина Марченка, дуже рідким є випадок, коли Пасха, як цьогоріч, настільки розділена у часі.

Розмови про святкування спільної дати Великодня для православних і католиків були і час від часу активізуються. Та поки питання Пасхалії залишається відкритим.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися