Євген Хотимчук: «Мама — найсокровенніше, що є у кожного, адже вона привела нас у цей світ»
Регіони

Євген Хотимчук: «Мама — найсокровенніше, що є у кожного, адже вона привела нас у цей світ»

14 квітня 2016, 12:34
1
1
Сподобалось?
1

Минулої п’ятниці в читальному залі Камінь-Каширської центральної районної бібліотеки відбулася презентація збірки оповідань Євгена Хотимчука «Рідна мати моя».

Євген Якович Хотимчук – заслужений журналіст України, головний редактор газети «Вісник+К», автор книг «Батькова хата», «Спокута», «Суд», «Іду до тебе» – відвідав Камінь-Каширський і поспілкувався з працівниками бібліотек району, представниками громадськості. Нещодавно редакція газети «Вісник+К» започаткувала новий проект – «Бібліотечка «Вісника+К», у яку ввійшли роман «Суд» і збірник біографічних творів «Рідна мати моя». Книга «Рідна мати моя», що її було представлено присутнім, вийшла у світ на початку цього року та включає в себе біографічні новели, сповнені світлих спогадів автора про найріднішу для нього у світі людину – його маму Афанасію Іовну Хотимчук. Цікаво те, що дехто з присутніх уже мав можливість ознайомитися із цим чудовим авторським доробком Євгена Яковича. Так, читачі відзначали, що ця книга дійсно ніжно торкнулася струн їхніх душ, навіявши щемливі спогади про їхнє дитинство, епізоди з життя їхніх мам. Особливо ж багато емоцій та переживань ці розповіді принесли тим людям, у яких матері вже відійшли у вічність. Євген Хотимчук зазначив, що ця книга написана для людей різних вікових категорій, адже у ній описані прості та доступні кожному з нас істини повсякденних стосунків матусь та дітей.

– Це спомин, сповідь не завжди хорошого в житті сина про свою маму, – коротко характеризує власну збірку оповідань її автор. – І я впевнений, що кожен, хто читав цю книгу або буде читати її, одразу ж згадає свою маму. Наприклад, особисто я і досі для себе шкодую, що у нашій сім’ї не було звичаю цілувати маму під час зустрічі. За важкою повсякденною селянською працею ми не звикли до проявів ніжності. Я знаю, що й сьогодні діти в поліських селах тяжко працюють, тому для кожного з нас ці реалії знайомі та болючі. Мама – найсокровенніше, що є у кожного, адже вона привела нас у цей світ. І ці 34 сторіночки книги я присвятив не лише своїй мамі, а усім матерям та їхньому нелегкому покликанню.

Звісно ж, присутні не могли не поцікавитися секретами творчості Євгена Яковича. Адже відомо, що далеко не кожному авторові дано майстерно володіти пером.

– Я людина глибоко віруюча і переконаний, що Бог у житті мені дуже допоміг, – поділився письменник. – Одне тільки те, що я зміг влаштуватися на роботу в обласну газету в далекі радянські часи, є чимось неймовірним. Що ж стосується творчості, то мене часто запитують: як вам пишеться, як приходить натхнення? Чесно сказати, я й сам не знаю, що відповісти людям. Хоча для себе знаю, що пишеться нелегко, в творчих муках. Коли берусь до роботи, буває, можу довго ходити, роздумувати, а потім як сяду, то від аркуша мене вже не відірвати. Наприклад, роман «Суд» я написав за один місяць і вісім днів. Тоді, в далекому 1988 році, щодня писав по 10 сторінок. І сьогодні розумію, що це був пекельний труд. У такі дні сняться кольорові сни, майже не хочеться їсти, пити…

Також Євген Хотимчук повідав камінькаширцям окремі епізоди з життя своєї мами, які не ввійшли в книгу, проте стали яскравим доповненням до неї, та подарував бібліотечним установам району сорок екземплярів свого творчого доробку. На завершення ж заходу позитивні слова про творчість Євгена Яковича сказали його хороший приятель, начальник Камінь-Каширського центру поштового зв’язку №3 Сергій Остапук, його давня знайома – бібліотекар с. Личини та поетеса Наталія Лабнюк і начальник відділу культури РДА Євгенія Сидорчук.

Сергій ШИЛІПУК, Волинська область Фото автора 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Марія Остапюк
    Марія Остапюк

    Євген Хотимчук - талановитий письменник і чудова людина! Дай Боже наснаги йому на нові твори!

    7 жовтня 2018, 20:33
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися