У Франківську вперше провели кабельну пластику нерва військовослужбовцю
Івано-Франківщина

У Франківську вперше провели кабельну пластику нерва військовослужбовцю

19 лютого, 12:19
0
0
Сподобалось?
0

Фахівці обласної клінічної лікарні Івано-Франківська вперше провели кабельну пластику нерва тяжкопораненому українському військовослужбовцю: вирвану ділянку нерва вони замінили частиною нерва здорового.

Про це співробітники клініки повідомили на своїй сторінці у Facebook.

Не вистачало 3 см нерва

– Військовий Андрій із пораненням у ділянці коліна правої ноги на лікуванні з кінця листопада. На початку рану йому закрили, а днями хірург Микола Філіппов і завідувач опікового відділення Костянтин Кіршак зробили пластику нерва, – йдеться в повідомленні.

Як розповів Микола Філіппов, у пацієнта був розірваний загальний малогомілковий нерв і не вистачало 3 см. Цей нерв відповідає за підняття стопи, розгинання пальців і за відведення стопи вбік.

Що таке кабельна пластика

– Ми взяли інший нерв, менш потрібний в організмі – із гомілки. І з нього зробили графти, за допомогою яких відновили анатомію нерва, – пояснив лікар.

За словами медиків, кабельна пластика – одна з найскладніших операцій на периферичних нервах. Адже розсічення нерва може зшити нейрохірург, а коли шматка нерва немає – це вже реконструкція, більш складне втручання.

Тепер не потрібно їхати до Києва

Повідомляється, що якщо раніше хворих із такими травмами скеровували до Києва, де реконструктивні операції проводять, наприклад, в Інституті нейрохірургії, то тепер є можливість проводити їх і у Франківську.

– Ці операції класні, цікаві. І водночас простіші, ніж метод вільного клаптя, – каже Микола Філіппов.

Хірург зізнається, що хоче охопити найширший комплекс відновлення пацієнта, бо є багато військових з аналогічними травмами. Що більше знаєш, то оптимальніший метод допомоги можна обрати, уточнив лікар.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися