Лелека дім охороняє краще за собаку
Львівщина

Лелека дім охороняє краще за собаку

3 грудня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Незвичний сторож живе на обійсті Орисі і Василя Білокурів у селі Гірське Львівської області. Це не собака, і навіть не кіт, а… лелека. Птах, якому врятували життя, став вірним другом господарям.

Все почалося з червневого дня, коли одна із доньок Білокурів (а їх у них чотири) принесла додому маленьке немічне лелеченя. Ілона знайшла його просто посеред вулиці села – його чомусь батьки-лелеки виштовхали з гнізда. 

Основна турбота про знайду також впала на плечі дівчини. Перш за все йому дали ім’я – Айсі. Так називали бузька із мультика. Потім стали мудрувати, чим же свого Айсі нагодувати. Лелеки ж птахи не зовсім травоїдні. Вони і жабок їдять, і мишок. А що з таким малюком робити? Не комах же йому ловити. Ілона додумалась купити в магазині курячих шийок, подрібнити їх молотком – і дала Айсі. Птах з апетитом з’їв – і потім, як тільки чув стукіт, йшов на трапезу. При цьому інколи ще й пританцьовував. Як бузько підріс, Ілона навіть пробувала вчити його літати – розставляла широко руки і махала ними. Словом, робила все, що могла. Адже лелека став ще одним членом сім’ї. Правда, ночував у хліві – як і годиться домашній птиці. А вдень розгулював по подвір’ю. Кращого сторожа годі знайти! Жодну з чужих тварин на обійстя не пускав. З двору Білокурів, як зізнався господар Василь, зникли сусідські коти, пси і навіть кури його мами! Усіх розігнав вірний Айсі.

А ще він взявся охороняти найменшу донечку господарів – Мартусю. Коли малеча влітку спала на постеленому на траві килимку, Айсі стояв над нею, як сторожовий пес.

Взагалі Білокури вражені розумом птаха. Він навіть «до вітру» ходив так, аби не нашкодити господарям: щоб не знищити дах, ставав на край покрівлі – і його послід летів вниз, а не залишався на блясі.

А ще Айсі «супроводжував» Орисю з дітьми до церкви. Коли йшла служба Божа, лелека сідав на дзвіницю або на лавку і чекав, поки господиня вийде. А тоді поперед нею додому летів.

Цікаво, що не вдалося звабити бузька і «залітній» подружці. Прилітала до нього одна, а він – нуль уваги. До її промовистих знаків запрошення до дружби не реагував зовсім. Принаймні, поки.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися