Замироточила ікона, біля якої моляться за мир в Україні
Львівщина

Замироточила ікона, біля якої моляться за мир в Україні

3 грудня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Уже дванадцять років поспіль віряни міста Белз, що на Львівщині, ходять прощею пів тисячі кілометрів до польського міста Ченстохова. Вирушають з іконою Богородиці, біля якої останній рік щиросердно молилися за довгожданий мир в Україні. І сталося диво Господнє – нещодавно образ замироточив!

Як українська святиня стала покровителькою Польщі

– Нещодавно люди прийшли помолитися до ікони і зауважили маслянисті крапельки, – розповідає про диво отець Олексій Яворський, настоятель храму Перенесення мощей Святого Миколая у місті Белз. – Зітерли ті крапельки, нові з’явилися. Так ми довідалися, що наша ікона замироточила.

Адже саме з цією іконою віряни щороку йдуть до Ченстохови і саме під час цьогорічної літньої прощі у липні особливо щиросердно молилися за мир в Україні. Що це за проща і чому саме до цього польського міста уже дванадцять років поспіль вирушають люди? Виявляється, ці два міста – український Белз і польську Ченстохову – пов’язує спільна історія. Ченстоховську чудотворну ікону Божої Матері називають ще Белзькою, адже вона раніше зберігалася у Белзі. За однією з версій, її написав апостол Лука – перший християнський іконописець. З Візантії вона якимсь чином потрапила до київських князів, а згодом цей образ до Белза привіз син короля Данила Галицького Лев. Так вона стала оберегом цього міста. Одного разу, коли монголо-татари оточили белзький замок і ворожа стріла поцілила в шию Богоматері, почалася сильна буря – і загарбники відступили. Гарячими молитвами дякували жителі Пречистій Діві за порятунок. Але 1382 року ікону перевезли до Ясногорського монастиря у Ченстохові. На початку XVI століття цю обитель пограбували, забрали всі монастирські скарби, хотіли вивезти й чудотворну ікону, але віз зі святинею не зрушив з місця. Розлючені грабіжники викинули образ на землю і вдарили шаблею по ньому – з того часу на іконі залишилися два шрами від удару. Перший злодій відразу ж упав замертво, в іншого всохла рука. Так ікона залишилася в монастирі. А через сто років шведи захопили багато польських земель, але монастир з іконою їм не здався. Це надихнуло поляків, і король Ян Казимир проголосив ікону Богородиці королевою та покровителькою Польщі. 300 років тому Папа Римський назвав  Ченстоховську (Белзьку) святиню чудотворною.

Записи зцілень ведуться шість століть

Зі святинею пов’язано багато чудес. Вона лікує недуги душі і тіла, оздоровлює, повернула багатьом зір. Записи чудес, які відбуваються завдяки молитві до цієї ікони, ведуть уже шість століть! Через темний відтінок обличчя вона відома ще як «Чорна Мадонна». Шанують її однаково як католики, так і православні.

До тисячоліття цієї чудотворної ікони у 2005 році поляки подарували місту Белз лазерну копію Ченстоховської ікони, яка зберігається в Арійській вежі – це музей, де зібрані списки з Белзької ікони. Віряни зробили велику фотокопію подарованого образа і з ним вирушають у прощу до Ченстохови. Саме цей образ став мироточити.

– Таким чином Богородиця закликає до молитви, бо любить Україну, адже тут не раз були об’явлення, – розмірковує отець Олексій. – Останній рік дуже молимося за мир, постійно допомагаємо військовим. Зараз до мироточивої ікони прикладаємо маленькі образки-копії та передаємо воїнам на фронт. Є багато прохань за молитви про хлопців –  поранених, тих, хто в полоні, безвісти пропав. Богородиця завжди допомагала українському народу, віримо, що допоможе і тепер.

Віряни впевнені, що це знак Божий для України, адже старі люди кажуть, що перед війною ікони кровоточили, а тепер мироточать, бо миро з’являється на мир!

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися