Ростислав ШИКУЛА в екзотичній країні
Рівненщина

Відомий вчений-мандрівник пішов добровольцем на фронт

6 листопада 2014, 11:57
1
3
Сподобалось?
3

Ростислав Шикула з Рівного, який зібрав найбільшу колекцію комах в Україні, повернувся із зони АТО. Цього року планував подорож до Австралії, а поїхав на схід України. Був у Слов'янську на блокпостах, тримав оборону села Попасне. Замість джунглів побачив обпалені війною хутори, додому замість жучків-комах привіз відеозйомки солдатських буднів, з яких планує змонтувати документальний фільм.
Замість райських птахів до музею привіз набої та гранати

- По імені у нашому батальйоні ніхто нікого не називав, лише позивні. Хлопці дізналися, що я доцент і викладач університету, тому дали мені прізвисько Доцент, - розповідає Ростислав Шикула, який у зоні АТО перебував півтора місяця. - Вийшло, як у «Джентльменах удачі». Я намагався їх виховувати, щоб вони не вживали нецензурних слів, хоча на війні мало хто стежить за чистотою мови. Мені якось ще у мирний час наснилося, що я на війні, виводжу бранців з-під обстрілів у Венесуелі. Тоді й подумати не міг, що це буде в Україні.
На схід України Ростислав Шикула вирушив добровольцем у складі Національної гвардії «Крук» Івано-Франківського батальйону. Каже, все літо просив у військкоматі, аби прийняли до армії. Ввічливо казали: «Ми вам подзвонимо». Не дочекався. Коли розповів про своє рішення ректору Рівненського МЕГУ, де працює, то той мовчки дістав з гаманця всю готівку і віддав на бронежилет. Можливо, цим благородним вчинком він врятував Ростиславові життя, бо у бронику під час обстрілу застрягла куля. Її, як і інші військові експонати та сухпайок (до речі, за весь період на батальйон виділили тільки два), Шикула привіз додому, щоб поповнити колекцію. Адже він і досі зберігає речі (зокрема шоломом пілота-вертолітника), які залишилися з військових буднів батька - Шикула-старший служив в Афганістані.
Ростислав, біолог за фахом і колекціонер за покликанням, був у батальйоні кулеметником БТРа, потім - замполітом. Пригадує, наскільки прикро стало, коли його вчителька зателефонувала: «Ти що, дітей ідеш вбивати?» Після цього вони жодного разу не спілкувалися. Зате як приємно було чути від людей зі сходу прохання не йти від них!
- Східняки нас пригощали кавунами та виноградом, - розповідає. - Навіть гроші давали. А навіщо вони нам там? Зі сходу я привіз шматок «Граду», яким стріляли по нашому автомобілю, багато куль, кільце від гранати, сигнальні ракети, каску сепаратиста. А ще - осколок, який залишився на сидінні автомобіля. Коли знайшов його, він був ще гарячий. Якби у той час перебував в авто, він би у мене влучив. У нас в університеті є Музей миру. Віддам частину експонатів туди.
Ростислав Шикула у відпустці. Каже, що знову поїде на війну, бо не може постійно дивитися телевізор. Він не розуміє, як можна бути в країні, де ведуться бойові дії, і не стати на її захист. Це не просто конфлікт, а можливість довести, що ти патріот. І якби кожен чоловік, за його словами, прийняв рішення воювати - війна давно закінчилася б.


Експонати в колекціонера - з усього світу
Побував Ростислав Шикула у багатьох країнах світу. Статистику, де був, принципово не веде. Але коли прилітає, скажімо, в Африку, то обов'язково має відвідати всі кліматичні зони. Був у пустелях (Аравійській, Лівійській, Сахарі), печерах, на Північно-Льодовитому океані, об'їхав Індійський, Атлантичний, Тихий океани, Чорне, Азовське, Баренцове моря. Вивчав острівну фауну. Райськими птахами зацікавився на острові Нова Гвінея, крабів ловив на Борнео, а на Яві та Суматрі - жуків. Під час подорожі в індо-австралійський регіон бачив дванадцять морів. Дуже вразив Індійський океан, у якому температура води така ж, як і повітря - плюс 30. Пірнав з аквалангом по раків-самітників та крабів. Проводив ночі в пустелі наодинці зі зміями та скорпіонами.
У колекції Ростислава Шикули понад дві тисячі експонатів. Це дивовижні метелики, гігантські жуки, морські їжаки, вус кита, щелепи акул, голова крокодила, зуб кашалота, шкури гігантських пітонів... А найціннішим експонатом для колекціонера є зуб мамонта, вік якого - 400 тисяч років. Його знайшов ще школярем, купаючись у Горині. Одразу зрозумів, що це цінна знахідка, але на всяк випадок відніс її до краєзнавчого музею, де й підтвердили здогадки. Пишається біолог і найбільшим у Європі метеликом, якого зловив неподалік Острога. У колекції є шпанська мушка - жук, який вважається сильним афродизіаком, його ще древні китайці використовували для приготування любовного напою.
Першим експонатом колекції Ростислава Шикули став жук-плавунець, невдовзі їх було з півсотні. Паралельно колекціонував мешканців різних морів: Червоного, Чорного, Баренцового, Середземного. У десятому класі зробив першу виставку своїх експонатів у Рівненському краєзнавчому музеї, яку відвідало понад півтори тисячі людей. Пізніше, у 1995 році, була виставка у Волинському краєзнавчому музеї. На сьогодні діюча експозиція в університеті МЕГУ, яку, окрім студентів та рівнян, уже встигли відвідати німці, угорці, французи, росіяни, поляки, норвежці, канадці, ізраїльтяни... Колекцію «Кунсткамера природи», яка приносить власнику більше витрат, ніж прибутків, закордонні колеги оцінюють у 50 тисяч доларів. Та Ростислав Шикула навідріз відкидає пропозиції щодо продажу, адже переконаний - це частинка його душі. Ростислав Шикула відзняв шість фільмів, які конкурують з «National geographic» та «National planet». Але він і досі не має всеукраїнського визнання як науковець.
- Маразматична ситуація, - каже, - виходить. Ти можеш зняти фільм українською мовою і продати, а країні це не потрібно. Натомість надходять пропозиції працювати в Німеччині, Канаді, Польщі. Там цінують фанатів. Але я не хочу бути там чужою людиною. Хочу працювати в Україні і створити конкуренцію зарубіжним телеканалам.
Надія АДАМЧУК,
м. Рівне

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися