У Млинові пом’янули визволителів і підтримали захисників
Рівненщина

У Млинові пом’янули визволителів і підтримали захисників

8 лютого 2015, 15:16
0
0
Сподобалось?
0

Нинішня ситуація в Україні – не для проведення урочистостей. Але одна з них, спираючись на історичну справедливість, все-таки реально вписалася в сучасний літопис. Це 71-а річниця звільнення Млинова від фашистських загарбників.

Тоді, у 1941-1944 роках, чорне крило війни неабияк зачепило селище, як і загалом довколишні терени. Про це красномовно свідчать такі факти: із майже дванадцяти тисяч мобілізованих на фронт із Млинівського району третина не повернулася до рідних домівок. Їхні могили розкидані по всій Європі. Не менш трагічною є і сторінка визволення млинівської землі. На ній вічний спочинок знайшли 2290 воїнів різних національностей. 397 із них поховані безпосередньо в Млинові.

Пам’ять про них щороку вшановується з нагоди звільнення населеного пункту – 5 лютого 1944 року.

На відміну від попередніх років, коли в подібних урочистостях брали участь безпосередні фронтовики-визволителі, наразі до Млинова не приїхав жоден із них. Причини різні: одні відійшли у вічність, інших підводить здоров’я. Відтак єдиною сув’яззю у цьому плані стало прислане млинівчанам вітання з Києва від Почесного громадянина селища Федора Лещенка, голови ради ветеранів 13-ої армії, що визволяла рівненський край.

Окрім заходів у шкільних закладах, на Меморіалі слави відбувся мітинг та пошанування світлої пам’яті воїнів, які загинули в роки Другої світової війни. Виступаючи на мітингу, голова Млинівської райдержадміністрації Алла Черній, зокрема, навела гірку паралель історії: той, хто колись був Україні другом, наразі став її ворогом, але навіть така підступність і зневага не зможе здолати українського духу. Одним із проявів згуртованості Алла Черній назвала волонтерський рух, завдяки якому з Млинівщини для захисників України зібрано та відправлено десятки тонн різнобічної допомоги.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися