Рівненщина

Млинівські тесть і зять мають старовинні машини

7 березня 2015, 14:24
0
1
Сподобалось?
1
Ретро-машина з’явилася недавно в селі Береги Млинівського району. Її історія пов’язана з відомим полководцем маршалом Георгієм Жуковим. Власниками такого авто стали мешканці села, тесть і зять Олександр Мислінський та Олег Сав’юк, пристрасні любителі техніки, історії, старовини. 
Авто маршала Жукова – на свято
Мова йде про автомобіль ЗІМ, шестимісний «седан», першу представницьку модель Горьківського автомобільного заводу. Дата випуску – 1955 рік. Приглянулася вона берегівчанам в одному із сіл на Рівненщині. Щоправда, автомобіль уже не використовувався, стояв, як кажуть, на приколі. 
У 1980 році ЗІМ з’явився на Рівненщині в родині одного священика, звідкіля берегівці й викупили авто. А пригнали його з Прибалтики – від родичів маршала Жукова. Литовці з гордістю заявляли, що саме від воєначальника, з яким підтримували тісні родинні стосунки, отримали машину в користування. А самому Георгію Костянтиновичу вона дісталася як презент. У середині 50-х років минулого століття в колишньому Союзі було розпорядження давати військовим у разі отримання звання Героя винагороду не грішми, а престижними автомобілями. А Жуков, як відомо, у 1955 році отримав свою четверту Золоту Зірку. На той час він займав високий пост заступника міністра оборони СРСР, користувався й без того чималими привілеями, тож особливо не мав потреби у транспорті. Так що цілком можливою є версія про передачу нагородної машини родичам. 
– Нас цікавило, чи вдасться повернути машині первісний вигляд, чи їздитиме вона, – каже Олександр Мислінський. – Прикинувши об’єм ремонтних робіт, стало зрозуміло, що власноруч не все вдасться зробити. Отож звернулися до майстрів, що відновлюють колишню раритетну техніку. Вони готові були зробити з неї «лялечку» за п’ятдесят тисяч «баксів». Як для нашого сільського заробітку сума просто фантастична. Нам трапився земляк, що ремонтує старі «Волги». Він облаштував машину зовні. А в інших відновленнях довелося покластися на власне вміння. До речі, на двигуні стояла свинцева заводська пломба. Уже й обкатали машину. Вона легко витискає швидкість у сто кілометрів на годину на 72-му бензині. 
Американський «Вілліс» – на будень
У намірах брегівських реставраторів – зробити із ЗІМа діючий раритет. Щоб ним, приміром, було за честь і молоду до вінця підвезти, й іншу радісну оказію обслужити, і водночас козирнути одним з найстаріших та найпривабливіших автомобілів. На шляху до цього майстрам залишається ще зробити внутрішню обшивку авто – у такому ж стилі, що й колись.
ЗІМу в Берегах уже й пару підібрали, аби наодинці не сумував у гаражі. Та ще й яку! Машину, на 15 років старшу. Це американський джип  «Вілліс» випуску часів Другої світової війни. Він також «завалявся» в одному з господарств, і його, давно спланованого на металобрухт, також помітили берегівчани. Залишається лишень взятися за відновлення. Зате потім, кажуть селяни, у хазяйстві матимуть незамінну річ. Словом, ЗІМ планується для свята, а джип – для буднів. А найцікавіше те, що «Вілліс» теж має прив’язку до маршала Жукова. Щоправда, не пряму. Принаймні саме на такій моделі воєначальник проїздив по фронтах майже всю війну. 
Сергій НОВАК, 
Рівненська область
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися