Рівненщина

Вулиці у Рівному перейменують на честь героїв

28 січня 2016, 11:41
0
0
Сподобалось?
0

Поки що це рекомендації. Але – авторитетні, фахові. У Рівному на День соборності тридцять громадських експертів і ще з півсотні рівнян, котрим не байдуже, по вулицях з якими назвами ходитимемо ми і наші діти, обговорили пропозиції комісії міської ради про перейменування понад сорока міських артерій.

Засідання відкрила заступник міського голови Галина Кульчинська, головував начальник міського управління культури Тарас Максименко, вів слухання історик, голова Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Андрій Жив’юк. Питання це на часі, бо Рівне має виконати вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Прийшов на слухання і голова обласної ради Володимир Ковальчук. Він «лобіював» постать Василя Червонія, щоб відповідно до його внеску в історію країни й міста ім’я цього патріота України можна було закарбувати на табличках вулиці по честі:

– Пропоную найменувати його іменем велику вулицю або проспект, – звернувся до представників громади Володимир Ковальчук.

Громадським експертам вдалося попрацювати й пристрасно, і виважено. Об’єднувало їх бажання навіки зберегти у назвах вулиць імена видатних рівнян, які стали частинкою історії, віддати шану героям-патріотам нашого часу, не пропустити жодної нагоди повернути історичні назви. Багато сперечалися, чи вже достатньо перевірив час постаті людей, тих, чиї прізвища писатимуть в адресах. Голосували, часом поверталися до назви і голосували знов. Так сталося із вулицею і провулком Гайдара: громадські експерти зійшлися на пропозиції об’єднати їх і назвати вулицею Ігоря Волошина. За пропозицією спілки офіцерів знайдеться місце на табличках імені Миколи Карнаухова – піде в минуле назва вулиці Мірющенка.

Невдовзі остаточні крапки у справі перейменування кожної з вулиць повинні розставити депутати міської ради. Навряд чи ці питання виявляться для них легкими. А поки що наводимо рішення експертів від громади. Ось список напрацьованих ними пропозицій до перейменувань.

Перейменувати вулицю Паші Ангеліної на вулицю Антона Нивинського, Павла Бахарєва – на Григорія Сковороди, Тіхона Бєлякова – на Івана Вишенського, Ванди Василевської – на Теодозії Бриж, вул. і пров. Аркадія Гайдара – на вул. Ігоря Волошина, Васілія Галузо і Ніколая Кулікова – на Перескок, Ніколая Гастелло – на Дулібську, Ніколая Добролюбова – на Діонісія Міклера, просп. Олеко Дундича – на Марка Безручка, вул. Дмітрія Карбишева – на Центральної ради, Кіровоградську – на Анатолія Яндали, Валі Котика – на родини Шумовських, Олега Кошового – на Володимира Івасюка, Лідії Лісовської – на Воля, Антона Макаренка – на родини Вротновських, Алєксандра Матросова – на Оршанської перемоги, Владіміра Маяковского – на Якова Бичківського, Павла Мірющенка – на Миколи Карнаухова, Миколи Остафова – на Пластову, Панфіловців – на Мойсея Базіна, Миколи Приходька – на Олекси Новака, Ніколая Пухова – на Олександра Музичка, Гавріїла Рєшетнікова – на Петра Чуйкевича, Джона Ріда – на Конотопської битви, Семена Руднєва – на Андрія Лайка, Марфи Струтинської – на Василя Червонія, Олександра Федіна – на Василя Булавського, Ніколая Чернишевського – на Миколи Негребецького, Тимофія Черняка – на Митрополита Шептицького, Івана Черняховського – на Михайла Синька, 6-ту Гвардійську – на Гурія Бухала, 30 років Перемоги – на Сергія Бачинського, сквер Міхаїла Богомолова – на Українських добровольців, вул. Ігоря Курчатова – на Віктора Трофімова, Ніколая Орлова – на Героїв УПА, Сємьона Осіпова – на Тадеуша Сосновського, Спартака – на Кирила Кіндрата, Константіна Ціолковського – на Василя Авраменка, Генерала Червонія – на Євгена Білецького, назву вул. Ніколая Вавілова залишити.

 

 

Джерело: http://7d.rv.ua/rivne/2016-01-28/rivnenski-vulyci-pereymenuyut-na-chest-rivnenskyh-geroyiv

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися