Оновлена ікона Божої Матері «Пом’якшення злих сердець»
Рівненщина

У поліському селі чорно-білі ікони стали кольоровими

5 грудня 2016, 10:11
1
0
Сподобалось?
0

Звістка про те, що на Поліссі в маленькому селі Чудель Сарненського району почали оновлюватись ікони, швидко облетіла навколишні села. Тоді в далекому 2006 році на свято Іллі будинок Марії Абрамчук став місцем паломництва. Адже старі чорно-білі ікони стали… кольоровими. Цікаво, що й нині диво Господнє не покидає набожну домівку – в Абрамчуків і досі оновлюються образи.

На образі з’явився хрестик, якого не було

Жителі Чуделя назву свого села однозначно пов’язують зі словом «чудо». Адже чудеса, запевняють старожили, відбувалися не тільки в старовину, а й у наш час – за ніч у трьох оселях чудлян на восьми іконах чорно-білі зображення стали кольоровими. Німби Ісуса Христа й Богородиці на образах забарвилися в жовтий колір, а ризи – в червоний. Примітно, що хати стоять в одному кутку села та ще й неподалік від магазину, на місці якого в давнину була церква.

Кожен святий лик у хаті 86-річної Марії дбайливо прикрашений вишитим рушником. Жінка втирає очі краєм хустини, згадуючи про чудо, яке побачила після ранкової молитви. Каже, ніхто не знає й пояснити напевне не може, чому оновились ікони.

– Ввечері помолилася Богу, то нічого такого не бачила, – розповідає. – А вранці встаю, щось у нас так половина Спасітеля червоного. Як огонь, став червоний. Я очки наложу – те саме. Придивилась, як хто розкрасив ікону, а послє стало у Матері Божої. Зробилося зовсім таке поновлене.

То були вінчальні образки сина Марії Абрамчук. Розповідає, що після весілля він пішов у приймаки, а от ікони вирішили залишити, де їх уперше повісили. Після чуда оновлення чоловік забрав образи до нової домівки, в Гощанський район. Згодом в Абрамчуків оновилася інша ікона. Корона Діви Марії почервоніла, німб пожовтів, а доповнив диво хрестик, якого тут раніше взагалі не було. Питаю, чи, може, які зміни в сім’ї сталися після оновлення ікон. Жінка тільки знизує плечима.

– Нічого такого не помічала, – каже. –  Од нашого життя у хаті ніколи не було телевізора. Діти давали дарма, але я сказала, що в річку його затягну, якщо принесуть. То в моїй хаті були тіко ікони. Може, й од того Божа благодать.

Після поголосу про чудо до хати з’їхалися священики, щоб відправити службу біля оновлених образів. А за ними – віряни, аби прихилити голову перед святинею.

– Тоді побачили, що на іншій іконі рука Спасителя піднялася, бо була геть низько. Батюшки підтвердили, що справді помінявся образ і рука стала вище, – каже Марія Абрамчук.

Диво Господнє не покинуло оселю Абрамчуків і досі – нещодавно пояснішав лик Спасителя, що висить у кутку кімнати. Жінка купила образок декілька років тому в церкві, щодень молилася перед ним, а тепер почала помічати, що ікона блищить, випромінює світло й самі фарби стали яскравішими.

З рам точився червоний сік

За одну ніч у Чуделі новими фарбами заграли також давні ікони в оселі Жуків. І не тільки ікони, але й рамки та фольга на них стали ніби новими. Господиня Зоя Жук розповідає, під час ремонту образи поклали на шафу. Коли ж хотіли повісити їх на звичне місце, здивувались: ікони стали червоні, а фольга повністю обновилася. Зоя Олексіївна поспішила розповісти новину батюшці. Прийшли хористи, чоловіки з хоругвами, аби забрати образи до церкви.

– Коли почали нести, то побачили, що рамки стали липкими, з них ніби точився червоний сік. У людей, які торкалися до рам, на руках лишалися червоні плями, – пригадує Зоя Олексіївна.

Диво сталося й у помешканні родини церковного старости Михайла Мелещука. Чоловік побачив, що його вінчальні ікони, яким більше 60 років, обновилися. Всі оновлені образи занесли на якийсь час до місцевої Свято-Успенської церкви, куди приклонитися до святинь звідусіль з’їжджалися віряни. Потім родини, в котрих сталося оновлення, забрали ікони по домівках.

Настоятель храму отець Сергій не пригадує, щоб траплялися випадки, коли біля цих ікон хтось зцілився.

– Намісник Рокитнівського чоловічого монастиря архімандрит Феофан, побачивши ікони, сказав, що то дійсно оновлення – таки Боже диво, а не підробка, – каже священик. – Господь закликає людей скинути із себе земну гріховність і наблизитися до Нього. Мене тішить, що диво спостерігають набагато більше, ніж двоє чи троє прихожан. І в такі хвилини ми насамперед повинні пам’ятати про страх Божий і з тремтінням у серці молитися й уповати на його милість, бо ж на все воля Господа.

Катерина ЛОЗИЦЬКА, Рівненська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • БОРИС ГОЛОДЮК
    БОРИС ГОЛОДЮК

    Слава ІСУСУ ХРИСТУ ! Вам привіт з ГАЛИЧИНИ ! Читайте нашу офіцерів\капеланів УГВР сенсаційну статт.ю http://blog.i.ua/user/4400999/1501662/%C2%A0 Чому Божим чудом вже 7 років чорнобілі ікони стають кольорові ....ГУГЛіть статтю "15 БОЖИХ знаків за СОНЯЧНЕ ВОСКРЕСІННЯ наших ГЕРОІВ з синеоким русим ХРИСТОМ БОГОМ в 2019....ЩАСЛИВО ! РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМ ! СЛАВА УКРАІНІ

    21 лютого 2019, 18:51
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися