Терновий вінець зацвів вдруге за рік
Тернопілля

Терновий вінець зацвів вдруге за рік

26 листопада 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

У селі Носові Підгаєцької міської громади Тернопільського району знову сталося диво. Тут у греко-католицькому храмі святого Миколая Чудотворця вдруге за два місяці зацвів сухий терновий вінець! Зелені паростки з рожевими пуп’янками з’явилися поміж гострих колючок. Парафіяни неймовірно зворушені цим явищем.

Вінок плели вчителі та різьбяр

Цей терновий вінець з’явився у церкві лишень трохи більше, ніж пів року тому. Його спеціально сплели до Великодня. Він – один із символів страждань Ісуса Христа. Напередодні діти місцевого священника Василя Яремка побачили подібний у храмі на Прикарпатті й розповіли батькові. От священник і загорівся ідеєю мати у своїй святій обителі таку річ.

Сплести вінок взялися місцеві вчителі. Для них спеціально придбали три гілочки мадагаскарського терну. Вважається, що саме з цієї рослини сплели вінок Спасителю, адже вона має надзвичайно тверді та гострі колючки. Педагоги озброїлися спеціальними рукавицями для електрозварників, щоб не поколоти руки, і взялися за роботу. Та як жінки не намагалися надати вінку потрібної форми, терен не піддавався.

Тоді священник попросив допомоги у різьбяра, який виготовляв для їхнього храму іконостас. Той добре знається на роботі з різною деревиною, тож спершу вирішив гілочки терну трохи підсушити. І вони, зів’явши, погідливо далися в руки майстру. Вінок було сплетено! А тоді його добре висушили, полакували й «позолотили», і перед Великоднем повісили на хрест.

Добрий знак, щоб Україна воскресла

Після свята Воскресіння Христового цей атрибут священник сховав у шафку з церковним начинням. Не заглядав до вінця кілька місяців. Аж у переддень Незалежності України прийшов до отця Василя під благословення місцевий воїн, котрий після недовгої відпустки мав повертатися на фронт. Священник відкрив шафку, щоб взяти звідти свяченої води. Аж раптом погляд впав на квіти на терновому вінку.

– Перша думка була, що це хтось вінець без мого відома прикрасив, – зізнається отець Василь Яремко. – Але ж ні, дивлюся – квіти справжні.

Про диво священник повідомив парафіянам, невдовзі новина розлетілася Україною. І стали у Носів з’їжджатися віруючі люди не лише з околиці, а й з дальших міст та сіл. Хто не міг прибути особисто – передавав у цей храм записки з проханням помолитися за воїнів, які на фронті.

Таке паломництво тривало не один тиждень. Аж тут – знову новина: носівський терновий вінець зацвів удруге за рік! Тепер в іншому місці з’явилися зелені паростки та рожеві пуп’янки квітів. Парафіяни упевнені, що це – добрий знак, що так Господь виявляє своє милосердя і дасть Україні воскреснути.

Подібне диво спостерігали на італійському острові Понца три роки тому. Там сухий терновий вінок вкрився такими ж рожевими квітами. Тоді в цьому Божому знаку побачили перемогу над смертоносним коронавірусом.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися