Стах САГАН
Рівненщина

Англієць знайшов родину на Поліссі

11 травня 2017, 15:33
0
0
Сподобалось?
0

Батько англійця Стаха Сагана Іван мешкав на Поліссі, з приходом радянської влади був репресований, згодом емігрував за кордон. А там часто розказував синові про свій рідний край.

– Про постоли, ліси, болота, Стир, човни, а також про циган, євреїв, поляків і про місцевих. Він грав на гармошці, тримав вулики, ловив рибу, був на ярмарку в Пінську, – згадує Стах Саган.

Відвідати свою батьківщину емігрантові так і не вдалося. Натомість зробив це його син. Причому, за волею випадку. Якось в Інтернеті Стах натрапив на історичні дослідження про Полісся відомого краєзнавця Валентини Тумаш-Ляховець. Між ними зав’язалося листування. З’ясувалося, що в Стаха Сагана є родичі в Україні, у селі Старі Коні Зарічненського району.

Приїхав Саган на Полісся разом зі своїм товаришем – священиком Филипом. Найперше побував на сільському кладовищі, аби вклонитися світлій пам’яті своїх рідних.  Відвідав також школу, бібліотеку, музей, де спілкувався зі школярами із села Мутвиця. Проїхався славним потягом, який на Поліссі називають кукушкою. При зустрічах з родиною (в третьому поколінні) Стах подивував поліщуків українською піснею. А ще неабияк зацікавився диском з поліськими автентичними піснями. 

Від’їжджаючи, Стах Саган  щиро заявив, що Україна, про яку так часто згадував батько, справила на нього дивовижне враження, а відтак назавше зостанеться у його серці.

Сергій НОВАК, Рівненська область

Фото Валентини Тумаш-Ляховець


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися