Депутати Рівненщини пропонують на державному рівні відзначити 500-річчя перемоги над московським військом
Рівненщина

Депутати Рівненщини пропонують на державному рівні відзначити 500-річчя перемоги над московським військом

16 липня 2014, 16:51
0
0
Сподобалось?
0

8 вересня минає півтисячі років з часу віхової події в історії України - битви під Оршею. З цього приводу рівненські депутати ініціюють свято загальноукраїнського масштабу. Зокрема, депутатська група «Рівненщина» Рівненської облради пропонує через сесію Рівненської обласної ради звернутися до Президента України Петра Порошенка стосовно відновлення історичної правди та щодо відзначення 500-річчя перемоги українського війська над московським військом під Оршею, що на території сучасної Білорусі.

Зокрема, у пропонованому зверненні йдеться: «6-8 вересня 1514 року відбулася грандіозна битва під Оршею, в якій взяли участь більше ста тисяч чоловік. Об'єднане військо українських, польських, литовських та білоруських земель, яке налічувало 30 тисяч воїнів, на чолі з видатним українським полководцем, нашим земляком, князем Костянтином Івановичем Острозьким, розгромило 80-тисячне військо Великого князівства Московського.

Фактично це була битва між двома цивілізаціями - європейською й азіатською. Перемога європейських сил у цій битві зупинила експансію Московії на Захід і допомогла зберегти на тривалий час землі Східної Європи в ареалі європейської цивілізації. Блискуча перемога князя Острозького, яка є однією з найславніших сторінок в історії українського війська, над переважаючими силами московітів спеціально замовчувалася як у російській імперській, так і в радянській історіографії. В нинішніх умовах, коли Україна, як і 500 років тому, зі зброєю в руках відстоює свій європейський цивілізаційний вибір, пам'ять про Оршівську битву набуває особливої актуальності».

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися