Роман БОРОВЕЦЬ
Рівненщина

Після смерті коханої Роман Боровець із Рівненщини пішов добровольцем на фронт

24 березня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Вони мріяли десятки років прожити разом, народити дітей, діждатися внуків. Радіти кожному прожитому дню. Роман і Олена Боровці мали для цього все – підтримку родин, професії, а головне – кохання. На жаль, доля відміряла їм надто мало років щастя. Їхні душі навіки тепер разом у Царстві Небеснім. А могили – поруч на кладовищі у селі Великі Межирічі Рівненського району. 20-річну Олену з ненародженим синочком забрав ковід, а Романа – війна. 

Повернувся із заробітків увечері, а кохана померла вночі

Мама Романа Валентина і через п’ять місяців після загибелі сина не може змиритися з втратою. Часто їздить на кладовище, де лежать поруч її діти. Адже невістку Оленку вона завжди вважала донечкою.

– Роман був всім моїм життям. Я завжди йому казала: «Сину, в нас одне на двох сердечко, ти – моє все». Він був дуже добрий і просто безтямно любив Оленку. Якими ж вони були щасливими! – на устах мами Валі з’являється усмішка при спогадах про ті роки. – Як вони тішилися, коли планували своє весілля! Діти дуже добре жили. Рома мав золоті руки. І ремонт міг зробити, і по будівництву. А поляк, у якого вони з Оленкою працювали, казав, що він має займатися кухнею. Дуже смачно готував! Пекти-варити – це було його. Хоч за професією був психологом. Вони дуже хотіли діток, але Оленка спершу не могла завагітніти. А коли це нарешті сталося, то вони аж світилися від щастя! Вже й альбом стала вести – дві смужечки тесту, фото УЗД… Як Оленку в лікарню у Дубно забрали, Рома працював у Вараші. Я просила, щоб він приїхав, а Оленка дзвонила і казала, що нічого страшного, сама справиться. Вона не показувала на геть хвору, я ж під її вікном щодня стояла. Дуже тільки за дитя переживала, уже знали, що буде син. А потім їй все важче ставало дихати. Рома вернувся додому пізно ввечері, хотів їхати до Оленки, ми вмовили дочекатися ранку. А на ранок її вже не стало.

Роман дуже важко переніс смерть своєї коханої і сина. Весь спав з лиця, ходив чорний, мов земля. Постійно сидів біля їхніх могил. Він втратив сенс життя.

Щасливі наречені Роман та Олена БОРОВЦІ

Перед боєм віддав обручку побратимам

Через три місяці після смерті Олени росіяни вторглися в Україну. І Роман Боровець у перший же день заявив, що стає до лав її захисників. І хоч як мама не благала залишитись вдома, не послухав. Сказав: «Як залишитись? У нас же війна!» Його зарахували до 68 єгерської бригади. Її створили 6 березня 2022 року. З цього дня Роман вважався військовослужбовцем. За своє добре і велике серце отримав позивний «Добриня».  

 – Рік та чотири місяці воював на Донеччині. Пройшов пекло боїв – Вугледар, Павлівка. Потім їх перекинули на Куп’янський напрямок, – згадує мама. – Мені він про війну майже не розказував – беріг. Вже потім його командир розповів, що він виконував найскладніші завдання, ходив у самісіньке пекло. І дуже підтримував у всьому хлопців. Тому його дуже поважали. Йому ж пропонували працювати у штабі бригади, навіть казали, що є можливість перевестися у Рівне. Але Рома не схотів. Все казав: «Я хочу бути зі своїми. Смерті не боюся».

У той штурм 14 жовтня біля Райгородки на Луганщині «Добриня» йти не мав – командир пропонував його замінити. Але Роман і чути про те не хотів – він мусив підтримати своїх хлопців.

Під час прощання з Романом БОРОВЦЕМ

– Були дуже важкі бої, – розповіла мама Валентина. – Він ніби відчував, що не повернеться. Зняв з пальця обручку і віддав хлопцям, щоб у випадку чого вона не дісталася ворогам. Роман дуже нею дорожив і ніколи раніше не знімав. А потім ще кумові по телефону сказав, що швидше за все не повернеться. Казав, що «нікого так не шкода, як мами й брата, розкажи їм все сам», – бринять сльози в голосі. – Він все відчував. Мені вранці написав повідомлення, що його не буде деякий час на зв’язку. Хлопці потім розповіли, що він, як командир взводу, першим повів їх у штурм. Тоді вони потрапили під страшний вогонь. Рому поранили, він передав по рації, що він «трьохсотий». Сказав, щоб інші відходили. А його побратим Руслан вернувся, хотів забрати сина. Їх двох накрили дрони. Обоє загинули від мінно-вибухової травми… Це сталося 14 жовтня.

Ще два дні тіло Романа Боровця лежало на полі бою. З ризиком для життя його побратими знайшли і винесли. Нині він спочиває біля коханої дружини і їхнього ненародженого синочка.

А брат Романа Артем зареєстрував петицію з проханням присвоїти рівнянину звання Героя України. За дуже короткий час вона набрала необхідну кількість голосів – понад 26 тисяч. Тепер знаходиться на розгляді Президента України.  

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися