Тернополянин змовляє зміїну отруту молитвою, яку передав дід
Тернопілля

Тернополянин змовляє зміїну отруту молитвою, яку передав дід

5 червня 2022, 16:19
0
0
Сподобалось?
0

У народі кажуть, що восени, після свята Воздвиження Чесного Хреста, гадюки ховаються в землю і вкладаються спати. А з початком березня вони виповзають на світ Божий і можуть наробити біди своїм отруйним укусом, особливо у поліських та карпатських лісах. У роду Марії Мороз із села Рудники Підгаєцького району здавна передається помічна молитва, якою можна змовити зміїну отруту.

Як лікує – секрет

Від Підгайців до Рудників веде розбита дорога, що в’ється між горбами та видолинами, де розкинулися хуторами невеличкі села. І хоч дістатися сюди непросто, все ж їдуть в надії на допомогу до Марії Мороз. Цю жінку добре знають в окрузі, кожен у селі покаже, де її хата. Бо врятувала вона не один десяток людей, на яких напали змії.

– Наша Марія купу народу полічила! – односельчани горді за свою землячку-цілительку. – Які хоч до неї їдуть: і старі, і молоді. Чим лічить та як, нікому не каже.

І справді, ці слова пані Марія підтверджує. Як ми не допитувалися її, що робить, чи водить руками навколо рани, не зізналася. «То мій секрет, – сказала, – цього не можна говорити». І хоч не щодня і навіть не щомісяця привозять хворого, молитва не забувається, – каже цілителька.

У цьому краї гадюки водяться скрізь. І не тільки в лісі, змії можуть бути всюди, навіть на город приповзти. Тож час від часу до хати Марії Мороз привозять того, кого вкусила змія. І жінка одразу ж береться за тільки їй відоме лікування. Може й на відстані за хворого проказати молитву, але після того все одно мусить побачити цю людину.

– Малого хлопчика із села Угринів змія в лісі вкусила. То я про себе змовила. А потім поїхала до нього в лікарню. Лікар не знав, хто я, сказала, що тітка. Доктор зіперся на ліжко і дивиться то на дитину, то на мене – видно ж, що хлопчик мене не знає. Яка там тітка… – усміхається Марія Мороз. – Тепер ми такі, що всьо нас кусає. А колись дідо казав, що змія дитину до семи рочків не зачепить. 

Слова від отрути передаються тільки внукам

Саме від свого діда пані Марія знає молитву, якою змовляє зміїну отруту. Коли їй було років тринадцять, він скликав своїх онуків – трьох хлопців і Марію. Проказав їм ці помічні слова. Запам’ятали усі, але лікує лише пані Марія. «Вони ся відказали», – пояснює. Цю молитву дід  знав від свого діда. Тобто передається вона через покоління. І пані Марія може її відкрити теж лише рідним внукам, а більше нікому. Має жінка їх трьох: старший закінчив школу, середній – дев’ятирічку, а найменша ще вчиться у другому класі.

­– Уже передали знання своїм внукам? – цікавимося.

– Ще ні. Я би вже хотіла. А треба їх зібрати. Показати, як то робиться.

Пані Марія жила коло діда, тож бачила не раз, як він рятував людей. Пригадує такий випадок зі свого дитинства. Одного разу змія вкусила односельчанку, то знесилена жінка ледь вибралася з лісу, дійшла до дідової хати і впала просто на подвір’ї. Дідо встиг її врятувати своєю молитвою.

Сік з буряка – від ковіду?

Пані Марія зізнається, що більше нічого не вміє лікувати, крім зміїної отрути. Ні ворожити, ні бачити майбутнє. А от від своєї баби, дідової дружини, яка була з роду травників, знає деякі рецепти ліків від застуди. Приміром, разом з чоловіком п’ють чаї з калини, малини, шипшини, які багаті на вітамін С, що допомагає в холодну пору зміцнити організм. Також пані Марія час від часу заварює чай з чорнобривців, бо ця рослина вбиває ракові клітини. Радить запарювати ці квіти окропом.

– Добре від грипу і ковіду помагає буряк, морква. Бо хіба ковід – то не грип? Видушити сік буряка, хоча би стограмову склянку, і пити зранку перед їдою.

Отак цілителька разом з чоловіком бережуться від застуд. Дякувати Богові, від зміїних отрут рідних не рятувала, хоча має сили це робити. Мусить, каже, допомагати і не дуже добрим людям – нікому не має права відмовити.

Медики кажуть: висмоктувати отруту не можна!
Далеко не у кожній окрузі є такі цілителі, які рятують від отрути гадюк. Тому медики застерігають: якщо вас вкусила змія, одразу звертайтеся до лікарні. Адже їхня отрута руйнує червоні кров’яні тільця, а це призводить до слабкості, запаморочення, задишки, головного болю, набряків, зниження тиску. Не можна «припікати» рану чи накладати жгут, вживати алкоголь. Натомість треба пити багато води, менше рухатися, уражену частину тіла звільнити від одягу чи взуття, якщо це можливо – накласти стерильну пов’язку з антисептиком. Не висмоктувати! Таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати можна лише тоді, якщо у найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися