Отець Олексій ФІЛЮК зі своєю книжкою
Тернопілля

Священник зібрав 365 пісень на кожен Божий день

27 січня, 11:30
0
0
Сподобалось?
0

Найдавніша співанка XVIII століття – з рідного села

Отець Олексій Філюк з села Шушківці Лановецької громади – відомий не тільки на рідній Тернопільщині. Він веде свою сторінку у Фейсбуці, де для вірян записує відео про духовність, які називає «Молитви час – приємний час, коли сам Бог чекає нас!» А нещодавно священник упорядкував книжку «365 християнських пісень на кожен Божий день».

Народився під звук церковних дзвонів

– Усе на славу Божу, – такими словами та щирою усмішкою отець Олексій зустрічав у себе вдома нас, вісниківських журналістів. – Мені з перших днів доля веліла бути священником. Коли мама народжувала мене на велике свято Почаївської Божої Матері, то церковні дзвони чути було у пологовому. Вже у школі я прислуговував у храмі, а коли закінчив духовну академію, то повернувся у рідне село.

Молодого священника парафіяни полюбили за вміння просто пояснити Божі істини і згуртувати навколо людей. Він керує місцевим ансамблем, збудував у рідних Шушківцях каплицю Божої Матері та каплицю для освячення води у річці. У період карантину на ковід став викладати на свою Фейсбук-сторінку релігійні записи. Людям з усієї України настільки полюбилися його духовні відео, що кажуть: «Не дзвоніть, не пишіть ввечері, бо я слухаю Філюка». Має аж 226 тисяч підписників у Фейсбуці! Ще з 2014-го отець Олексій допомагає нашим бійцям на фронті. А коли почалася велика війна, закликав односельців надати прихисток біженцям. Так сто жителів Шушківців прийняли сто переселенців!

– Ми розчищали подвір’я, ремонтували занедбані хати, – розповідає отець Олексій. – Селяни зносили картоплю, моркву, буряк, бутлі сала, закрутки і навіть холодильники! Двох діток біженців я похрестив.

П’ять років тому священник прийняв у своєму будинку двох хлопчиків-сиріт, які втратили батьків. Було непросто, але коли вперше від названих синів почув слово «тато», був неймовірно щасливий! Минуло кілька років – і старший одружився.

– Наречених я вінчав. І вже онука дочекався! – тішиться 39-річний отець Олексій.

Книжку ще не видали, а її вже розкупили

Ще з юності Олексій Філюк мріяв про книжку з християнськими піснями. За її втілення взявся три роки тому, але завадила війна. При свічках, блекаутах допомагав підбирати співанки племінник Сергій Курильчик, до кожної підшукали церковну цитату. У збірник ввійшли не тільки колядки, а й народні та авторські пісні на релігійну тему.

–Уже четвертий рік я виходжу в ефір, і кожен день ми співаємо пісні. І так 365 днів у році. Тому й виникла ідея зібрати усі ці співанки в одну книгу і назвати «365 християнських пісень на кожен Божий день», – пояснює отець Олексій. – Старовинні пісні записані із західних областей, також є з Полтавщини, Слобожанщини, Київщини. Найдавніша пісня – з моїх рідних Шушківців. У нас співають її ще з XVIII століття. У цій колядці – місцева говірка, якою розмовляли наші люди триста літ тому! «Асігодня син Божий народився». Її виконує гурт з Київщини, але не повністю, у нас же зберігся цілий текст. 

Що цікаво, книжка ще не була готова, а люди її замовляли, робили передоплати. Тож на презентацію принесли лише кілька примірників. Не виключено, що буде віддруковано додатковий тираж, адже цей збірник хочуть придбати і в Україні, і за кордоном.

– Нарешті Бог дозволив – книга вийшла, – каже отець Олексій. – Дякуємо захисникам України, бо завдяки їм тут, у тилу, ми можемо молитися, співати!

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися