Артем БОЙКО та Ігор САЛІЙ
Вінничина

На Вінниччині мати й батько віддали синам свої нирки

19 березня 2023, 10:21
0
0
Сподобалось?
0

Пілотний проєкт Міністерства охорони здоров’я з транс­плантації реалізовують на базі лікарні імені Миколи Пирогова. Вінницькі медики пересадили нирки від батька до сина та від матері до сина. Всі пацієнти почувають себе добре.

Шанс на повноцінне життя без постійного гемодіалізу отримав 23-річний Ігор Салій із села Дранка Тульчинського району. Проблеми з нирками у хлопця розпочалися ще в дитинстві. З десяти літ він почав їздити на лікування до Києва та Вінниці. Згодом в Ігоря відмерла одна нирка, а інша з кожним днем працювала все гірше й гірше.

– Я був постійно в лікарнях і почував себе дуже погано. Через день батько возив на діаліз. Лікарі сказали, що для порятунку мого життя потрібна донорська нирка. Запропонували зробити родинну трансплантацію. Найбільше підійшов батько, – пригадує Ігор. – Після пересадки минуло 8 місяців. Звісно, потрібно постійно пити таблетки, щоб не було відторгнення органа. Ви не уявляєте, яке це щастя – мати можливість нормально їсти, бігати, ходити.

– Дуже важко дивитися, як дитина страждає, а ти нічого не можеш зробити.  Хочу подякувати лікарям, які з нами працювали. Операція була безкоштовна. Зараз почуваюся добре, – розповідає батько Ігоря Юрій Салій, який без вагань погодився віддати синові свою нирку.

22-річному Артему Бойку життя врятувала мама. Юнак розповідає, що після трансплантації його життя змінилося.

– Мамина нирка прижилася з перших днів. Але реабілітація була дуже складною і важкою, – пригадує Артем. – Зате тепер у мене більше можливостей з’явилося. Я не так прив’язаний до лікарняного ліжка і до ліків, як раніше. Здав на права, буду водієм.

– Я все життя мріяла допомогти своєму сину, – розповідає мама Галина Бойко. – У нього вроджена хвороба. Спочатку нирки справлялися, але коли став старший – навантаження збільшилося. В лікарні розповіли про можливість пересадки нирки. Ми вчепилися за цю пропозицію, як потопельник за соломинку. Думаю, що будь-яка мама для своєї дитини зробить такий подарунок. Але обстеження проходив і батько. Найкраща сумісність зі мною. Моя мрія збулася. Дуже рада, що трансплантацію робили нас у Вінниці і не треба нікуди їхати.

Після операції Юрій Салій і Галина Бойко отримали статус інвалідів і соціальну допомогу від держави. Але найголовніше – вони врятували життя своїм синам.

Операції із пересадки органів проводить ціла бригада фахівців – 25 медиків – хірурги, анестезіологи, медсестри, санітари. Всі процедури потрібно робити швидко і злагоджено.

– Якщо нирку підібрано правильно, то пересаджений орган одразу починає виконувати свої функції – і пацієнт почуває себе набагато краще. Є кілька етапів можливих відторгнень, але сучасна медицина за допомогою препаратів дозволяє зменшити ризики, – пояснює завідувач урологічного центру з трансплантації органів Вінницької обласної лікарні імені Миколи Пирогова Олег Капшук. – Прикро, що раніше наші земляки платили шалені гроші за трансплантацію закордонним клінікам. А лідером з пересадки нирок стала Іспанія. Українці були в листках очікування, бо в першу чергу операції проводили своїм громадянам, а вже потім іноземцям. У Міністерстві охорони здоров’я передбачені гроші на проведення трансплантації. На таку операцію наша лікарня отримала понад 800 тисяч гривень.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися