Вінничанин безкоштовно відремонтував 30 автомобілів для українських захисників
Вінничина

Вінничанин безкоштовно відремонтував 30 автомобілів для українських захисників

28 травня 2023, 14:17
0
1
Сподобалось?
1

Ремонтувати автомобілі він розпочав з 14 років. Спершу працював разом з дядьком, допомагав йому зібрати «Запорожця». Згодом лагодив власні авто, зацікавився позашляховиками та чемпіонатами з їзди по бездоріжжю. Для участі у міжнародних змаганнях навіть сконструював власну машину. У 2018 році на чемпіонаті Європи в Італії посів друге місце.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну знайомі, які були на фронті, попросили Олега допомогти відремонтувати машину для виконання бойових завдань. Так він почав шукати автомобілі для військових і переробляти їх.

– Я не оголошував збір коштів на машини, не відкривав банківські рахунки. Хлопці за свої кошти купували автівки. Зі своїх зарплат перекидали мені гроші, я їм шукав у Вінницькій області машини подешевше. Докупляв запчастини і ремонтував безкоштовно. Наприклад, найгірший автомобіль коштує 120 тисяч гривень. У нього треба ще вкласти тисяч 80, щоб він нормально працював, – розповідає Олег Сагайдак.

Загалом наші воїни просять позашляховики старих зразків, щоб було менше електроніки, бо їх важко ремонтувати. Адже на фронті не водії-професіонали і не автомеханіки, немає поряд станцій технічного обслуговування. Там хлопці, які вміють тримати зброю і нас захищати. Тому за машинами вони не мають коли дивитися.

Інколи автомобілі Олег Сагайдак викуповує за власні кошти. Не важливо, як вони виглядають зовні. Головне, щоб технічний стан був гарним. Тоді з двох старих автівок можна зібрати одну, але надійну.

Зараз волонтер працює над машиною, яка поїде на Донецький напрямок.

У зоні бойових дій автомобілі не встигають «холонути». А відтак постійно ламаються, не кажучи вже про пошкодження під час обстрілів.

– Кожна поїздка – це сорок-п’ятдесят кілометрів від позиції. Туди-назад і виходить сто – по бездоріжжю. І тому машини довго не виживають. У майстерні стоїть ходова частина автомобіля, який потрапив під обстріл. Аби уникнути влучання, водій різко вивернув кермо і врізався в дерево, – продовжує розповідати Олег. – Я відновив вже раму, перебрав двигуна. І потихеньку починаю збирати.

Спочатку Сагайдак їздив до військових на Херсонщину. Своїм лафетом забирав поламані машини. Привозив – і разом з хлопцями ремонтували. Тоді відправляли автомобілі назад. Якраз майстри завершили ремонтувати побитий осколками «Форд транзит». Встановили на нього двигун, докупили кузов, зробили підрамник під пушку і повезуть машину на фронт. Якщо несправність незначна, часто військові з ним зв’язуються телефоном.

З початку повномасштабного вторгнення Олег Сагайдак із колегами вже відремонтували і відвезли на передову 30 різних автомобілів. Ще один перероблений позашляховик відправлять найближчим часом.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися