Олексій МАКУШЕНКО з дружиною Оленою
Вінничина

«У 36 років дізнався, що жив з прийомними батьками»: історія вінничанина, якого мати залишила у пологовому будинку

10 грудня 2023, 11:13
0
0
Сподобалось?
0

5 квітня 1980 року в місті Тульчин Вінницької області народилися двійнята – хлопчик і дівчинка. Але біологічна мати залишила їх в пологовому будинку. Так розпорядилася доля, що хлопчика всиновили, а про дівчинку толком нічого невідомо.

Сестра порадила взяти двійнят

Олена та Олександр Макушенки з Черкас були одружені вже п’ять років, але дітей не мали. Лікарі були категоричними. Ніби й змирилися з тим, але один дзвінок перевернув життя… Рідна сестра Олени жила в місті Тульчин Вінницької області, працювала фармацевтом в аптеці. І якась знайома медсестра з лікарні запитала, чи не знає вона когось з молодих матерів, які годують новонароджених груддю, щоб брати молоко.

– Бо в лікарні ось уже три місяці знаходяться двоє покинутих двійняток: хлопчик і дівчинка. Їм потрібне материнське молоко, – пояснила. А у 80-і роки дитячі суміші були в дефіциті.

– Ти не хочеш взяти «отказніків»? – запитала сестра.

Олена примчала в Тульчин.

– Коли ми з сестрою зайшли в палату, я побачила, як на мене дивиться худесеньке немовля, – згадувала потім жінка. – Дитя було у вавках, бо мало стафілокок. Поруч лежала дівчинка. Знесилена і кволенька. Моє серце обливалося кров’ю. Вирішила: беру дітей – і все!

Буквально за тиждень тоді їм вдалося зібрати документи на всиновлення. Але, приїхавши в лікарню, подружжя застало живим лише хлопчика. «Дівчинка померла!» – так сказали лікарі. А він дивом вижив! Страшно уявити: у три місяці важив лише три кілограми. Олена Макушенко разом із сестрою взялися виходжувати дитину: робили різні примочки, щоб ті вавки і чиряки зникли. Малий постійно хотів їсти: одним махом випивав дві пляшки молока.

Олена в Черкаси одразу не їхала, а залишилася на пів року жити у сестри в Тульчині. Чоловік працював і жив у Черкасах, людям казав, що дружина народила дитя і поки що залишилася у матері, щоб та допомогла глядіти. Олена була повненька, тож ніхто не знав: була вагітна чи ні. Хлопчику було три місяці, як Макушенки його всиновили. У медичній карті був записаний Юрієм. Але прийомні батьки назвали Олексієм. Хлопчика всі дуже любили. Але найбільше він був прив’язаний до мами Олени. Його не можна було залишити у бабусі та дідуся навіть на один день.

Правду викрила невістка

Всю правду про себе Олексій дізнався у... 36 років. І то зовсім випадково: його дружина Олена, будучи вагітною, попросила у свекрухи подивитися дитячу медичну картку чоловіка, бо цікаво було знати, чим він хворів у дитинстві. Переживала, щоб дитина не успадкувала хвороби батька. І те, що вони з чоловіком прочитали у медичній картці, збило їх з пантелику. Там був зроблений такий запис: «Вижив один із двійні...»

– Це питання мій чоловік довго не піднімав, – розповідає Олена, дружина Олексія. – А у 2016 році, після смерті свекра, він наважився спитати у мами, що означає той запис. І тоді свекруха (нині вже теж покійна) розповіла синові, як усе було насправді.

Олексій рано створив сім’ю. Йому було 17, а Олені – 18. Це любов з першого погляду і на все життя. Олена завжди була в хороших відносинах зі свекрухою. І тепер, коли розставлені всі крапки над і, Олексій Макушенко з міста Черкаси хотів би відшукати когось з родичів по своїй біологічній матері. Він нічого від них не хоче, лише прагне знати, звідки його корені.

Про біологічну матір відомо, що її звали Олександра, на той час вона уже мала вдома двоє дітей і була дуже бідна. Можливо, прочитавши цю статтю, хтось відгукнеться з родичів, або з працівників, хто у 1980 році працював у пологовому будинку чи лікарні міста Тульчин, згадає про цих двох покинутих діток. А можливо, хтось і дівчинку вдочерив, а лікарі сказали неправду? Є надія, що вона не померла.

Відгукнися, родино!

Контактний телефон Олени, дружини Олексія Макушенка, в редакції.

Галина ОЛІФЕРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися