На Волині підтримують демобілізованих
Волинь

На Волині підтримують демобілізованих

23 травня 2015, 16:00
0
0
Сподобалось?
0
Тисячі чоловіків, призваних рік тому на військову службу, цими днями демобілізовуються. Чи виконує влада покладені на неї зобов’язання перед ними? Такою була тема чергового прес-клубу, який організовує Волинська обласна рада.
 
Волинь була однією з перших областей, де знайшли законний спосіб підтримувати воїнів. Майже рік діє обласна програма матеріально-технічного забезпечення військових частин, підрозділів правоохоронних органів, проведення заходів територіальної оборони та мобілізації. На її реалізацію з обласного бюджету виділено понад 9 мільйонів гривень. Сьогодні депутати обласної ради знову йдуть у ногу з часом, і 16 квітня з ініціативи депутатів Сергія Слабенка, Бориса Загреви та голови облради Валентина Вітра було затверджено Регіональну програму підтримки демобілізованих учасників АТО та членів їхніх сімей. Передбачили виділити на цю справу понад 2 мільйони гривень. 
Тим, хто сьогодні повертається з війни у мирне життя, потрібна медична, психологічна допомога, гарантія роботи. Власне, це й передбачено програмою. 
Особлива увага приділена реабілітації воїнів. На думку присутніх депутатів обласної ради, її доцільно проводити у волинських комунальних закладах. Зокрема, депутат облради, головний лікар Любомльської лікарні Володимир Дибель зазначив, що на базі Любомльської, Шацької та Старовижівської районних лікарень за гроші Євросоюзу створено реабілітаційний центр з високотехнологічним обладнанням. На його думку, такі ж центри було б доцільно створити і в інших районних лікарнях, аби вони стали доступнішими для демобілізованих та членів їх родин. 
Головний лікар госпіталю ветеранів війни Тетяна Масікова закликала ширше використовувати можливості тих лікувальних закладів, які уже працюють. 
– На базі нашого госпіталю було створено реабілітаційний центр ще першого жовтня. За цей час ми могли б надати допомогу 600 воїнам. Пролікували ж 207. У нас хороші умови, працюють висококласні психологи. Лікування у закладі безкоштовне. Хотілося б, щоб наші можливості використовувалися більш ефективно. 
Особлива увага приділена санаторному лікуванню. Воїнів готові прийняти усі обласні комунальні санаторні заклади. Проте на це необхідні хоч  мінімальні кошти. А їх у програмі закладено недостатньо. 
Депутат обласної ради Валентина Блінова звернула увагу на те, що чималі гроші у програмі передбачені на розділ «інформаційний супровід». Без нього можна було б обійтися. Приміром, 100 тисяч гривень на виготовлення та розміщення соціальної реклами – білбордів, які «популяризуватимуть подвиг бійців АТО». На «формування позитивного іміджу українського воїна», інформаційно-просвітницьку кампанію, публікацію тематичних вкладок у пресі, організацію тематичних теле- і радіопередач загалом передбачено 70 тисяч гривень. 
– Будемо ініціювати рішення, щоб ці гроші перерозподілити на інші, більш нагальні потреби, зокрема і санаторне лікування, – зазначила депутат. 
Ті ж воїни АТО, які додзвонилися під час прес-клубу на «гарячу» лінію, говорили про вкрай забюрократизовану процедуру оформлення документів учасника бойових дій.  
Заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Олена Комар зазначила, що при управліннях соціального захисту населення райдержадміністрацій створене «Єдине вікно підтримки демобілізованих». До роботи залучені спеціалісти управління соціального захисту населення райдержадміністрації, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районного центру зайнятості. Тут можна вирішити більшість проблем. Головне, щоб люди зверталися. 
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися