«LuAZ-969 MLRS»/ Фото з архіву Сергія Монетчікова.
Волинь

ЛУАЗ міг стати виробником системи ракетного залпового вогню

1 червня 2015, 16:35
0
0
Сподобалось?
0

Те, що Луцький автомобільний завод свого часу займався виробництвом автотехніки для військових потреб – не секрет. У СРСР ЛУАЗ певний час випускав для армії санітарні машини-амфібії. Пізніше їх вдосконалили, створивши модель «Геолог», але «розкрутити» її у «тугі» радянські часи так і не вдалося.

Але мало хто знає, що луцькі конструктори підготували до виробництва революційну за своєю вартістю і задумом справжню бойову «Волинянку». Так на Луцькому автозаводі створили дослідну надлегку ракетну систему залпового вогню (РСЗВ) на базі автомобіля підвищеної прохідності ЛуАЗ-969М. Фінішували розробки у першій половині 1990-х років.

Новітня на той час РСЗВ являла собою бойову машину із встановленою вогневою установкою з вертольота або літака – блоком некерованих авіаційних ракет (НАР). Шасі бойової машини відрізнялося від базового дещо видозміненим кузовом і посиленою підвіскою. Блок 57-мм НАР С-5 УБ-32-57 з 32 направляючими монтувався на поворотній платформі в задній частині корпусу. При цьому зберігалася головна перевага машини - висока прохідність.

На жаль, вироблено було лише кілька прототипів, але у серійний випуск модель так і не пішла. А дарма. Нині про розробку луцьких конструкторів свідчить лише архівне фото та скудна інформація з різних спеціалізованих джерел, які розповідають про історію зброї. Але сама ідея легкої системи залпового вогню не померла. У локальних та міждержавних конфліктах на Сході та в Африці різного роду опозиційні та повстанські сили використовують її і у наші часи. Різні джипи та пікапи обладнують вогневими блоками зі старих радянських вертольотів і літаків. Така зброя недорога і маневрена, але може завдавати чимало шкоди супротивнику.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися