Вади серця в малюка оперують через 15 хвилин після народження
Волинь

Вади серця в малюка оперують через 15 хвилин після народження

6 листопада 2015, 17:16
0
0
Сподобалось?
0
Статистика свідчить, що в Україні щороку народжується близько п’яти тисяч дітей з різними вадами серця. Колись такий діагноз був рівносильним смертельному вироку. Особливо вмирали дітки до року, адже в Радянському Союзі таким (які не набрали як мінімум 16 кг) операції на серці не робили. Тепер же, як стверджують фахівці, вади серця досить успішно оперують у новонароджених, що дає їм шанс на подальше здорове життя. Саме про це нам вдалося поспілкуватися з професором, доктором медичних наук, керівником відділення акушерських проблем екстрагенітальної патології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Національної академії медичних наук України Юлією Давидовою, яка перебувала у Луцьку з робочим візитом.
 
– На сьогодні, за рахунок того, що є ультразвукові методи дослідження та  комп’ютерна томографія, серцеву патологію у дитини можна виявити ще в утробі матері. Як правило, жінці про це повідомляють на 21-22 тижні вагітності після двох пройдених скринінгів та спеціального експертного УЗД.
– Чула, що у такому випадку багатьох жінок направляють на переривання вагітності…
– От саме тому я б і хотіла звернутися до гінекологів та лікарів у областях України – будьте обережні, коли йдеться про переривання вагітності. Тому що перед вами доля двох людей, і їм треба дати максимальний шанс на здорове й успішне життя. Слід скрупульозно розглядати кожен окремий випадок. Не варто всіх жінок, у дітей яких лише запідозрили ваду серця, бігом посилати на аборт. Перервати вагітність – це від сили 30 хвилин, а шкоди цей процес може заподіяти жінці на роки. Найголовніше – ваду серця повинні підтвердити на найвищому, експертному рівні. Встановити точний діагноз, адже існує понад 150 видів хвороби. І це дуже важливо для нас – знати, з якою саме патологією народжуватиметься малюк. Адже існують так звані критичні вади, які потребують негайного оперативного втручання у перші півтори години життя. Саме тому в нас з Інститутом серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова склалася дуже тісна співпраця: поки жінка народжує, на дитину вже чекає реанімобіль і фахова операційна бригада кардіохірургів. Через 15-20 хвилин після народження малюку вже починають робити операцію. Далі його життю здебільшого вже нічого не загрожує. І, до речі, маємо не так багато вад серця, які не підлягають оперуванню. 
– Юліє Володимирівно, а яка ситуація з тими, у кого патологію серця виявляють у дорослому чи підлітковому віці?
– На жаль, ми досі не вивчили достеменно цю категорію. Оці раптові смерті школярів на уроках фізкультури… У кожного з них була пропущена, не виявлена якась вада: порушення ритму серця, аневризми аорти, які клінічно себе не проявляли, вроджені патології, які мають здатність проявлятися при великих фізичних навантаженнях, тощо.
– Проба Руф’є, яку тепер усім дітям роблять, допомагає у виявленні вад?
– Гірше не буде. Проба дає шанс щось запідозрити і відправити дитину на повноцінне обстеження. Хоча… Чула навіть у своєму оточенні від знайомих мам, що педіатри і терапевти не дуже і довіряють її результатам. Це неправильно! Будь-які відхилення від норми – вже привід завести дитину на ехокардіографію. Адже за підлітковою задишкою може ховатись якась серйозна патологія.
– Я теж чула, що лікарі дуже часто говорять, заспокоюючи: у дитини серце розвивається швидше за грудну клітку, тому вона відчуває дискомфорт. Такий «діагноз» справді існує?
– Ні, такого немає. Якщо в дитини є задишка чи підвищення пульсу, а вам кажуть про грудну клітку і швидкий ріст, вимагайте направлення на ехокардіографічний скринінг. І спіть спокійно, якщо все добре і вад не виявлено. 
Розмовляла Мирослава КОСЬМІНА,
Фото автора
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися