Через покинуті на призволяще ПТУ можуть висловити недовіру трьом міським головам на Волині
Волинь

Через покинуті на призволяще ПТУ можуть висловити недовіру трьом міським головам на Волині

10 березня 2016, 12:35
0
1
Сподобалось?
1

Сьогодні у Луцьку відбувається засідання сесії Волинської обласної ради. З самого ранку під приміщенням облради зібралися сотні людей – представники колективів профтехучилищ з Володимира-Волинського, Нововолинська та Ковеля. У цих містах обласного значення ПТУ живуть без фінансування ось уже третій місяць. Питання освітян депутати облради розглянули позачергово. Цікаво, що на сесію не прибули керівники міст, мешканці яких прибули до Луцька.

Як зазначив керівник управління фінансів Волинської облдержадміністрації Ігор Никитюк, відповідно до змін у бюджетний кодексу, починаючи з 2016 року, заклади профтехосвіти більше не отримають фінансування з держбюджету. Та ПТУ, що знаходяться у містах обласного значення, мають отримати кошти з відповідних міських бюджетів. Заклади, які знаходяться в інших населених пунктах, мають бути взяті на баланс обласного бюджету. Так Волинська обласна державна адміністрація та Волинська обласна рада передбачили у 2016 році кошти на фінансування 11 ПТУ, також свої навчальні заклади взяв під опіку Луцьк. А ось у Ковелі, Володимирі-Волинському, Нововолинську вимоги закону проігнорували. Хоча, за словами Ігоря Никитюка, міські бюджети мають кошти вільних залишків, та від фінансування профтехосвіти фактично усунулися.

Зважаючи на гостроту питання Волинська обласна рада вирішила втрутитися у ситуацію. Так, прямо у сесійній залі відбулося засідання бюджетного комітету. На ньому обговорили можливість виділення Ковелю, Нововолинську та Володимиру-Волинському 6,8 мільйонів гривень цільову субвенцію для погашення заборгованостей по фінансуванню ПТУ. Чекали і мерів відповідних міст. Апарат облради намагався додзвонитися до них. Очільник Ковеля Олег Кіндер не брав трубку, бо перебував на нараді. А міські голови Володимира-Волинського та Нововолинська Петро Саганюк та Віктор Сапожніков знайшлися у лікарнях. Зважаючи на таке ігнорування проблеми мерами голова Волинської обласної ради Ігор Палиця вніс пропозицію щодо направлення звернення до депутатів відповідних міських рад, аби вони провели позачергові сесії і, відповідно до нового законодавства, включили ПТУ у свою мережу освітніх закладів з відповідним фінансуванням. Також Ігор Петрович звернувся до прокурора області Андрія Чепіжака, аби його відомство звернуло увагу на пряме порушення мерами бюджетного законодавства мерами. Якщо ж питання не буде вирішено у найближчий час, Ігор Палиця запропонував на сесії обласної ради двома третинами голосів депутатів оголосити недовіру міським головам Ковеля, Володимира-Волинського та Нововолинська.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися