Волинь

Курочка виросте за півтора місяця, велика свиня — за п’ять — поради волинського фермера

14 квітня 2016, 12:08
0
0
Сподобалось?
0

Як швидко виростити домашню птицю, свиней та телят і отримати від усього цього тваринного царства максимальну кількість корисної продукції з мінімальними затратами кормів та часу? Поради дає Анатолій Аршулік – представник фермерського господарства «Еко-Тур», що у Луцькому районі Волині. Наголошуючи, що один з найважливіших аспектів – натуральні корми та концентрати.

Бройлери: прибуток за сезон

– Вирощувати курчат-бройлерів можна не лише в умовах великих промислових підприємств. Це дуже підходить для дрібних фермерських господарств, одноосібних селянських господарств. Робити домашню курочку швидкими темпами, так би мовити, при цьому отримуючи якісне, здорове, дієтичне м’ясо. Що для цього потрібно? По-перше, мати хороших курчат, по-друге – відповідні корми з технологією годівлі, – пояснює Анатолій Аполлонович. – Ми можемо допомогти придбати курчат – 100 і більше в одні руки – з інкубатора в місті Луцьку. Під цих сто курчат ми готові «в пакеті» поставити відповідну кількість збалансованих комбікормів і технологію їх годівлі до 42-го дня. За цей час «виросте» 2,5-кілограмова «тушка». Якщо є курчата, можна придбати лише корми. У межах Луцька та району замовлення від 100 і більше кілограмів доставляємо своїм транспортом. У межах України розсилаємо усіма видами пошти: «Укрпошта», «Нова пошта», «Делівері», «Ін-Тайм» тощо. У чому перевага? З комбікормами курчата отримують відразу весь комплекс вітамінів та мінералів. Є різниця, як годувати «маля» у перші дні життя, як з восьмого, двадцять першого дня… Зі збалансованими комбікормами все просто: вибрати потрібний і розрахувати його вагу відповідно до віку курчатка. Домашні корми можна додавати лише із 30-го дня: пшеничку, осипку, кукурудзу – що там є у господарстві.

– Я тримаю десь триста голів птиці. У цьому році вперше вирощував бройлери таким методом. Скажу відверто: я вражений. Прибуток – 100% за сезон. Курочки ростуть швидко, не хворіють, і м’ясо дуже смачне, – ділиться досвідом фермер з Переспи Рожищенського району Леонід Дацюк. Окрема мова про «харчі» для курей-несучок. Спеціальні комбікорми посприяють, аби курочки почали нестися на кілька місяців раніше. Вони збагачені кальцієм і вапняком, що потрібно для утворення яєчної шкаралупи. Для «швидкостиглих» качок та гусей – ще інші корми. Все враховано до найменших нюансів!

Поросята корита  аж вилизують 

Добре годуються комбікормами і свині. Якщо дотримуватися технології відгодівлі, то 110-кілограмового кабанчика можна виростити «з нуля» за п’ять місяців (з 25-кілограмового поросяти – за 105 днів)! При звичайній домашній відгодівлі – приблизно за рік.

– Важливо, щоб тварина з перших днів життя отримувала збалансовані корми. Інакше пізніше не буде продуктивності від неї. Для маленьких поросяток, що ще при свиноматці (до 10 кг), пропонуємо «Предстартер». Тоді вони міцненькі ростуть, не хворіють. Залежно від віку свиней підбирається і корм. Адже коли вони ростуть, потребують одних мікро- й макроелементів, коли набирають вагу – інших. Людина не зготує збалансований корм удома, навіть якщо у ветаптеці накупить різних добавок. Селяни, що вже беруть у нас продукцію, радіють: свині їдять з охотою, аж вилизують корита, – розповідає Анатолій Аполлонович.

Окремо розроблені комбікорми для телят «на відгодівлю», для корів – для підвищення надоїв і жирності молока. Є і для риби. Словом, спектр продукції надзвичайно широкий.

– Ми пропонуємо збалансовані комбікорми різних вітчизняних виробників. Усі виготовлені виключно з натуральної сировини, сертифіковані, вироблені на потужних українських підприємствах. Поставляємо їх за цінами виробника. Також пропонуємо технологію годівлі й консультації з ветеринарного догляду. Завдяки цьому і простий селянин, й одноосібник, і фермер матиме кілька циклів відгодівлі: птиці – шість-сім разів на рік, свиней – як мінімум два. У результаті отримає «швидке», здорове, якісне, технологічне м’ясо.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися