Судяться за центральний офіс «Західінкомбанку» у Луцьку
Волинь

Судяться за центральний офіс «Західінкомбанку» у Луцьку

6 червня 2016, 10:32
0
0
Сподобалось?
0

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб занепокоєний позбавленням права власності ПАТ «Західінкомбанк» на приміщення головного офісу в Луцьку на проспекті Перемоги, оціночною вартістю 7,62 мільйона гривень. Нерухомість була придбана банком ще у 1999 році. Однак, у листопаді 2015 року службова особа реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції державний реєстратор Ірина Рабчук у порушення законодавства перереєструвала права власності з «Західінкомбанку» на попереднього власника – юридичну особу.

«Відповідно до вимог законодавства єдиною можливою правовою підставою для скасування державної реєстрації права власності та внесення про це відповідного запису в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно є рішення суду про скасування рішення державного реєстратора, що набрало законної сили. Станом на 31.05.2016 жодного рішення суду про скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права власності на приміщення по пр. Перемоги у Луцьку за ПАТ «Західінкомбанк» чи рішення про позбавлення банку права власності на даний об’єкт нерухомого майна, не існує», – зазначають у Фонді гарантування вкладів.

На звернення уповноваженої особи Фонду гарантування на ліквідацію ПАТ «Західінкомбанк» Міністерство юстиції України провело перевірку переоформлення прав власності. В результаті Мінюст встановив, що державний реєстратор порушила вимоги законодавства у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Крім того, уповноважена особа у судовому порядку намагалась скасувати незаконні дії реєстратора. Волинський окружний адміністративний суд визнав їх протиправними і прийняв рішення про їх скасування.  

Однак, 26.05.2016 колегія суддів (Макарик В.Я., Глушко І.В., Большакова О.О.)  Львівського апеляційного адміністративного суду прийняла діаметрально протилежне рішення. Не дивлячись на відсутність єдиної визначеної законодавством підстави для скасування реєстрації права власності, суд апеляційної інстанції скасував Постанову суду першої інстанції від 08.02.2016 та прийняв нову постанову, якою у задоволені позову «Західінкомбанку» відмовив повністю.

Банк готує подання касаційної скарги на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду. 

Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів повідомила правоохоронні органи про незаконні дії реєстратора. Виведення вказаного активу з ліквідаційної маси «Західінкомбанку», завдасть збитків державі Україна в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також вкладникам та іншим кредиторам ПАТ «Західінкомбанк», вимоги яких мали бути задоволені з отриманих коштів від реалізації об’єкта нерухомого майна.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися