Діти сумують за татком
Волинь

Вдова з трьома дітьми помикається по чужих людях

21 серпня 2017, 11:08
0
0
Сподобалось?
0

Поки у житлі, в якому прописана із синами і донькою, живе їхній дядько

Непросто складалося сімейне життя в Антоніни Сваржевської із селища Турійськ на Волині. Та й подумати не могла, що її чекає після смерті чоловіка Віталія. З трьома дітками вдова опинилася на вулиці. Тепер бідкається, що навіть не може встановити право власності на частку майна, що належало судженому.

З квартири сама пішла

Тоня зі сльозами на очах згадує день, коли познайомилася з Віталієм. Вона була членом комісії на виборах у селі Ревушки. Його, міліціонера, прислали підтримувати порядок на дільниці. Стали зуст­річатися. Ті вибори відбулися в березні, а вже у листопаді молодята побралися. Привів Віталій невістку до себе додому. Невдовзі народився первісток Максимко. Ось тоді, за словами Антоніни, й почалися перші в хаті конфлікти.

– Свекруха у мене «віруюча», не хотіла хрестини робити, – каже жінка. – От ми і поспорили. Я забрала дитину і поїхала назад до своєї мами в Ревушки. А чоловік за нами не подався…

У селі батьки зробили синочкові гарні хрестини. Але так з сім’єю жити Віталій і не лишився. Хоч подружжя офіційно не розлучалося. Чоловік ходив на роботу в Турійську, на вихідні їхав у село до дружини і сина. Ось так живучи на дві хати, дізнався, що Тоня знову вагітна.

– Він спочатку був категоричним, хотів, щоб зробила аборт. Але я відповіла, що ні. А як народилася дівчинка, то стала його любима доця, – згадує вдова. – Коли свекруха зі свекром вибралися на хутір, Віталій нас усіх туди перевіз. І діти мої в тому житлі прописані, і я.

Невдовзі Тоня помітила, що з чоловіком щось не так – у нього почалися епілептичні напади. А коли дружина була вагітна третім дитям, сталося непоправне. Чоловік раптово помер – обірвався тромб. Тоді Тоня пережила страшний шок і за два тижні передчасно народила сина.

Ще шість років після смерті чоловіка вдова з дітьми прожила у тій квартирі. А минулої осені свекри повідомили: їхньому меншому синові Сергієві після розлучення нема де подітися. Мовляв, тепер і він буде жити тут. Тоня згадала, як кілька років перед тим Сергій на місяць оселився у них, не раз приходив добре напідпитку й пізно, як вона з дітьми вже спала. Але терпіла, бо то ж тільки місяць. Як тепер мала жити постійно, не уявляла.

Частка майна по закону – мізерна

– То вас вигнали з квартири з дітьми? Змусили збирати речі і виїжджати? – перепитую.

– Буквально – ні. Але морально вбивали. А який вихід був? Коли перевезли речі Сергія і почали з кухні викидати все моє, я стала шукати квартиру для себе з дітьми, і ми виїхали, – розпо­відає.

Тепер вдова живе у хаті, яку господарі виставили на продаж. Платить лише комуналку (власники увійшли в її становище), але з дня на день чекає, що і звідти муситиме з’їжджати. Вона хотіла б повернутися у чоловікове житло. А як ні, то хоча б отримати компенсацію за частку, що йому належала. Та плаче, що право власності досі оформити не може…

На жаль, до Сергія нам додзвонитися за номером, який дали сусіди, не вдалося. Однак поцікавилися в людей, що висипали на подвір’я, побачивши журналістів, як подружжя жило і чи справді свекруха виганяла невістку та внуків з хати. Люди навідріз відмовилися називатися, боячись гніву… Тоні. Та в один голос запевнили: якби невістка зі свекрухою вміла ладнати, того спору б і не було. А в тому житлі, кажуть, були приписані і свекор зі свекрухою, і обоє їхніх синів Віталій та Сергій, а приватизовували житло на чотирьох. Тож Сергієві діти теж є спадкоємцями частки цього ж помешкання.

Який може бути вихід з ситуації для вдови з дітьми? Коментує юрист Любомир Назаревич:

– Ситуація непроста і її краще було б владнати миром, однак, якщо сторони не можуть дійти згоди, і нотаріус видав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (видачу свідоцтва на спадщину), то вдові варто подавати позов про визнання права власності на спадкове майно. Якщо квартира була приватизована на всіх членів родини покійного, то частка вдови та дітей буде мізерною, і відповідно поділ в натурі квартири провести буде неможливо. Максимум, що можна буде зробити – визнати за вдовою право власності на частку в квартирі та домовлятися з родичами покійного або про проживання її з дітьми у квартирі (на що вона має повне право), або про виплату компенсації за її частку. Якщо ж родичі будуть заперечувати проти її проживання в квартирі, то вдова може звернутися до суду, і є висока вірогідність того, що суд задовольнить її законні вимоги.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися