Родина журналістки «Вісника+К» на іконі
Волинь

Родина журналістки «Вісника+К» на іконі

21 грудня 2017, 17:19
0
0
Сподобалось?
0

Напередодні свята Миколая у Музеї волинської ікони відкрилася виставка кількадесяти робіт «Сакральний живопис Володимира Жупанюка». Особливо зворушило найновіше полотно – «Холмська Богородиця у фактах і подіях». Бо на ньому увіковічено рідних мені людей – бабусю Надію Горлицьку та прадідуся Гавриїла Коробчука.

Біля центрального образа Холмської Матінки Божої художник зобразив найважливіші віхи життя православної святині. Як євангеліст Лука малює Богородицю з Немовлям (за переказами, саме так і було, ікона вважається апостольською). Як князь Володимир Великий привозить її з Візантії у Київ. Як король Данило Галицький велично вносить чудотворний образ у Холм. Як ікона рятує місто від нападу татар і подорожує у Жидичинський монастир, що поблизу Луцька. Серед зображених епізодів і битва під Берестечком. Коли польський король виносить образ на поле бою – і козацьке військо гине. Окреме місце відведено рокам Другої світової війни. Коли митрополит Огієнко, який служив у Холмі, під час бомбардування міста радянськими військами приймає рішення вивезти чудотворний образ в еміграцію, аби врятувати від знищення. Ешелон, в якому їде церковне майно, зазнає бомбардування, і кузина відомого письменника Іларія Булгакова кидає свої клунки, вихоплює з полум’я святиню та на руках виносить її…

Наступні шість десятиліть доля образа вважалася невідомою, а сам він – втраченим. Тим часом ікона увесь цей час таємно зберігалася у нашій родині. Її під страхом смерті таки перевіз з Холма в уже радянську Україну мій прадідусь митрофорний протоієрей Гавриїл Коробчук. А останньою хранителькою стала моя бабуся Надія Горлицька, яка вирішила передати цей святий чудотворний образ під опіку держави. Поряд з їхніми портретами на сакральній картині Володимир Жупанюк зобразив і реставратора Анатолія Квасюка, який відкрив первозданний лик Холмської Матінки Божої.

– Наша родина вдячна майстрові за глибоке усвідомлення значимості образа для християнства, – під час презентації сказала Наталія Недільська – донька Надії Горлицької і моя мама. – За бажання вшанувати людей, причетних до збереження святині для України і світу.

Наталія КРАВЧУК, м. Луцьк

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися