Наталія НЕДІЛЬСЬКА (зліва)  та Валентина ГОРЛИЦЬКА
Волинь

Волиняни вшанували своїх замордованих родичів у Польщі

23 березня, 13:00
0
0
Сподобалось?
0

10 березня 2024 року минуло 80 років від трагедії, яку пережили холмщани на рідній землі. Волинським обласним ветеранським громадсько-культурним товариством «Холмщина», головою товариства Ніною Бачинською було зініційовано вшанування пам’яті загиблих українців 9-10 березня 1944 року у восьми селах, що дотла знищені поляками на теренах Холмщини.

Волинська обласна рада допомогла здійснити задумане, підтримала транспортом, сприяла у перетині українсько-польського кордону, провела у дорогу з напутніми побажаннями. Серед нас, 25 нащадків депортованих холмщан, які відвідали поховання цього року, лише одна була дитиною-свідком страшної трагедії. Відвідали меморіал села Сагринь зі світлими іменами 606 замордованих і вбитих дітей, дорослого населення, прізвища яких встановлено і відбито на меморіальних плитах. Лампади палахкотіли, відблискували вогнями-спогадами про правду у ті страшні часи. На молебні, який провів архієпископ Володимирський і Нововолинський Матфей, був присутній Генеральний консул України в Любліні Олег Куць. Він привернув увагу до історичних подій далекого 1944 року із засторогами до загострення відносин між поляками і українцями в наш неспокійний час. Також ми помолилися у селі Модринь, де встановлений меморіальний пам’ятник. До могил поклали квіти, пов’язали жовто-блакитні стрічки.

Для мене особливим було відвідування православного цвинтаря з меморіальним пам’ятником замученим жителям села Ласків. 10 березня було вбито, замордовано і спалено 338 українців, мирних жителів. Серед них був і мій дядько отець Лев Коробчук. Йому було всього 25 років, на нього чекали дружина і двоє маленьких дітей. За мученицьку смерть Польська православна церква  20 березня 2003 року зарахувала його до лику священномучеників. Сестра Надія Горлицька (Коробчук), моя мама, була присутня на канонізації, вона не раз відвідувала з холмщанами Ласків. Пам’ять нащадків холмського роду переносить з покоління в покоління сторінки трагічної історії, спонукає ніколи не повторити пережитого ними лихоліття. Цей стражденний народ має право бути визнаним депортованим, вже багато років холмщаки розраховують на підтримку держави і визнання їхніх прав Верховною Радою України.

Наталія НЕДІЛЬСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися