Валентина Лю-Фу-у з маленькою Валею
Волинь

Волинську дівчинку виростила няня-китаянка

28 лютого 2018, 11:39
0
1
Сподобалось?
1

Коли у 1991 році в сім’ї Ольги та Віктора Римарів народилася дівчинка, перед молодим подружжям постала проблема няні. Адже відпустка по догляду за дитиною була короткочасною, а робочий день у Милецькому будинку-інтернаті для престарілих, де жінка працювала сестрою-господинею, тривав цілий день. Батьки вирішили шукати собі помічницю серед тих, хто був поруч. Вибір впав на підопічну притулку, де трудилася Ольга Дмитрівна, – китаянку Валентину Лю-Фу-у.

Як Лю-Фу-у опинилася на Поліссі

Дехто відмовляв подружжя від такого рішення: мовляв, така няня, попри  добру вдачу, має за плечима не одну судимість, тож може взятися за старе. Однак подружжя пройнялося довірою до жінки поважного віку, за якою в будинку-інтернаті не помічали нічого поганого.

– Так у нашій оселі з’явилася Валентина Дмитрівна, – розповідає Валентина Понедільник, яку й виростила няня-китаянка. – Я одразу прикипіла душею до неї, а вона – до мене. У неї ніколи не було власних дітей, тому всю свою нерозтрачену материнську любов вилила на мене, чужу дівчинку. Няня була дуже акуратною, доброю, дбайливою, але разом з тим мала сильний, вольовий характер.

Батько Валентини Лю-Фу-у був китайцем, та вона ніколи не розповідала, як він потрапив у Радянський Союз, мама – росіянкою. Чому у паспорті жінки по батькові було записано «Дмитрівна», а не китайське ім’я, ніхто не допевнявся. Однак няня розповідала, що її мама померла дуже молодою, тато одружився вдруге, у родині виховувались дванадцятеро дітей. Мачуха не любила маленьку Валю, і в дванадцять років  дівчинка втекла з дому. Можна тільки здогадуватися, яким було її подальше життя. Тому й зв’язалася з криміналом.

– Няня казала, що більше десяти років провела у тюрмі, і все за крадіжки, – розповідає Валентина Понедільник. – Поцупила більше десятка дорогих хутряних шуб. Але на старості не хотіла помирати у в’язниці. Власного житла не мала, сім’ї теж, ніхто з родичів ніколи її не шукав, то й потрапила у Милецький будинок-інтернат для престарілих. Заради мене няня покинула навіть курити, чим грішила усе життя.

«При зустрічах ми обидві плакали»

Коли Валя зібралася до школи, Валентина Дмитрівна раптом попросила її маму допомогти з переведенням в інший будинок-інтернат, у Луцьк. Для дівчинки і няні це рішення виявилося надто болючим.

– Почався дуже складний період життя, – пригадує моя співрозмовниця. – Ми неймовірно сумували одна за одною. Батьки про це знали, тому ми провідували няню щомісяця. Очікуючи мене, Валентина Дмитрівна припасала для мене цукерки. А коли приїздили в Луцьк і хтось з мешканців притулку для немічних першим помічав нас, біг до няні і гукав: «Валя, там твой малыш приехал!» Так лагідно називала мене тільки вона. Я бігла до няні в обійми, вона міцно пригортала мене, і обидві плакали. Подивитись на цю картину виходив увесь поверх будинку-інтернату.

Згодом Валентина Лю-Фу-у попросила Ольгу Римар повернути її назад у Мильці. «Там будет мой малыш цветочки приносить мне на могилку», – казала, ніби заглядала в майбутнє.

Остання пасхальна листівка для «Малиша»

– Ось остання листівка, яку на прохання няні надписав хтось з мешканців будинку-інтернату для нашої родини, – показує вітання з Різдвом Христовим Валентина Понедільник. – Сама вона вже не могла цього зробити. На свято 8 Березня я подарувала їй виготовлену власними руками саморобку. А через два тижні няні не стало. Коли після смерті розбирали речі моєї китаянки, то знайшли пасхальну листівку, яку вона приготувала на Великдень для свого «Малиша».

Хоронили мешканців будинку-інтернату в той час без священика. Але Валині батьки  попросили батюшку відспівати няню своєї доньки. Вона весь час носила на грудях православний хрестик, тому сумніву у її віросповіданні не виникло. А згодом на могилі Валентини Лю-Фу-у вдячна родина Римарів встановила пам’ятник.

Валентина Вікторівна не може без сліз розповідати про людину, з якою її поріднила доля. Вона шанобливо береже кілька світлин, що залишилися їй у спадок від няні. На фотографіях – вродлива китаянка у різні роки свого життя, на одній – з маленькою Валею на руках, котру пригортає з любов’ю та ніжністю.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися