Марія МОВЧАН з родиною хворого Сашка
Волинь

Волинські діти листуються з королями та президентами

31 січня 2019, 09:44
0
0
Сподобалось?
0

Поспішай творити добро!

Щоб врятувати важко хворого друга, продають унікальну колекцію поштових вітань

У їхній приватній колекції є адресні вітання від канцлера Німеччини Ангели Меркель, князя і княгині Монако, монархів Бельгії, Нідерландів, королеви Данії, прем’єр-міністрів Іспанії, Португалії, президентів Італії, Польщі, Бразилії, Франції... Їм навіть пише Її величність Єлизавета ІІ з Великобританії та Святійший Вселенський Патріарх Варфоломій І! Бо волинські дітлахи Марійка, Павло та Борис Мовчани з Ковеля багато років тому почали листування з лідерами різних держав.

Єлизавета II відповіла особисто

Ідея привітати світових знаменитостей з Різдвом та Новим роком з’явилася у Марійки, коли їй було лише вісім років. Якось братики їй розповіли, що королеви й королі, якими дівчинка захоплюється у казках та мультфільмах, існують насправді. Вона не вірила, бо в уяві були лише фантастичні персонажі. Тоді хлопці показали маленькій сестричці фото королеви Англії Єлизавети ІІ. Марійка заворожено дивилася на її корону, розглядала риси обличчя, а тоді заявила:

– Хочу написати їй листа!

Брати допомогли заадресувати конверт, перекласти Марійчині слова на англійську. Дівчинка за свої гроші купила марку і напередодні Різдвяних свят 2012 року відправила Її величності свої вітання. Невдовзі у Ковель надійшла відповідь, написана рукою англійської королеви!

– Сьогодні таким листом мало хто може похвалитися, – з гордістю каже Марія. – Бо, зазвичай, на поштівки відповідає хтось з королівських фрейлін. А Єлизавета ІІ зробила виняток і вирішила сама нам написати.

Незвична ідея переросла у справжнє хобі. Бо дівчинка, захоплена листуванням, склала цілий список поважних персон, з якими б хотіла «потоваришувати». Батьки не відмовляли від затії, та не дуже вірили, що хоч хтось відповість.

Аж це на порозі 2013-го на пошті зчинився справжній переполох: Мовчанам надіслав листа Папа Римський! За ним почали один за одним надходити вітання із зимовими святами і від інших світових лідерів. Діти нетямилися від щастя. А наступного року знову розіслали від себе десятки святкових поздоровлень – й не лише з нагоди Різдва. Коли ж в Україні почалася війна, написали світовим знаменитостям і про це. Від них отримали важливі слова підтримки та побажання миру.

Сьогодні у Мовчанів зберігаються сотні ексклюзивних листів від найвідоміших персон. Є вітання від президента Франції Франсуа Олланда, канцлера Німеччини Ангели Меркель, королев Нідерландів та Данії, прем’єр-міністра Португалії, президентів Польщі, Бразилії, Аргентини, князів Ліхтенштейну та Монако, герцогів Люксембурга... Мають діти й одну телеграму, відправлену попереднім президентом Італії Джорджо Наполітано. Знаковою вважають відповідь Вселенського Патріарха  Варфоломія І, який побажав українським дітям, щоб «Сонце правди освітлювало життя».

Увесь архів вирішили продати

Але увесь цей скарб Мовчани вирішили... продати. На такий крок зважилися через хворобу маленького друга Сашка Козулі. Йому всього одинадцять, та важка недуга нирок відбирає у хлопчика надію на життя. Йому терміново потрібна пересадка, а відтак щонайменше 60 тисяч євро на операцію за кордоном. Для батьків дитини ця сума непідйомна.

Марійка Мовчан, яку нещодавно обрали почесною головою новоствореного благодійного фонду «Позитивна взаємодія», оголосила, що готова з братами віддати в ім’я спасіння дитини найцінніше, що вони мають, – свою унікальну колекцію. Отримає її той, хто оплатить лікування Сашка чи перерахує найбільшу фінансову пожертву.

Також юна дипломатка звернулася до Президента України Петра Порошенка з проханням зробити від себе символічний, але такий показовий внесок – всього одну гривню на рахунок її фонду.

– Вірю, якщо Президент покаже приклад, інші його підтримають, і ми врятуємо Сашка. Дуже прошу також читачів вашого видання зробити посильну пожертву. Хлопчик повинен отримати шанс на життя.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото з особистого архіву Марії Мовчан

МФО банку – 325365

Банк – ПАТ «КРЕДОбанк», м. Львів

Код отримувача – 42571654

№ рахунка отримувача – 26000011218095

Отримувач – БО «БФ «ПОЗИТИВНА ВЗАЄМОДІЯ»

(Призначення: на лікування Олександра Козулі)

 

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися