Вікторія ДОМАНСЬКА
Волинь

Чи можна приватизувати у селі хату-пустку: пояснення спеціаліста

14 листопада 2021, 18:17
0
0
Сподобалось?
0

«Є хата-пустка в селі, не приватизована. Там жив мій брат, але він помер у квітні цього року. Спадкоємців немає. Чи можу я оформити будинок на себе без приватизації і продати його? Ще є не приватизований мамин пай. Чи можу я його оформити на себе і як?»

Віра К., Волинська область

На запитання відповідає адвокат Вікторія Доманська – керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Правова допомога № 1»:

– Щодо приватизації будинку, у якому проживав брат, то його без приватизації або отримання свідоцтва на спадщину ви не зможете оформити на себе. Вам потрібно взяти всі документи, які у вас є щодо цієї нерухомості, і занести до нотаріуса чи в сільську раду, щоб вони видали або свідоцтво на спадщину, або рішення щодо виділення вам цього будинку. Тоді маєте його приватизувати і лише після цього можете реалізувати.

Щодо паю: якщо його видано вашій матері згідно з рішенням сільської ради, вона має його приватизувати і лише після цього вам його подарувати (продати) чи передати в порядку спадкування через заповіт. Якщо мами немає в живих, тоді вам потрібно прийняти спадщину за заповітом чи за законом і лише тоді можете оформити цей пай на себе. Для прийняття спадщини вам потрібно звернутися у сільську раду чи до приватного або державного нотаріуса.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися