Чи готові школи й садочки у Луцьку до ймовірного блекауту
Волинь

Чи готові школи й садочки у Луцьку до ймовірного блекауту

2 жовтня 2023, 11:44
0
0
Сподобалось?
0

У Луцькій громаді є заклади освіти, де генератори купували батьки, або ж передавали благодійники для потреб укриттів.

Про це розповів Суспільному директор міського департаменту освіти Віталій Бондар.

За його словами, у всіх 63 пунктах незламності, за які відповідає департамент освіти Луцької міськради, є альтернативні джерела живлення на випадок відімкнення електроенергії.

Директор Луцького ліцею №2 розповідає, що нині мають два генератори. Один через міське управління освіти отримали від Агенства США з міжнародного розвитку минулої осені. Користувалися ним під час минулого навчального року під час знеструмлення мереж через агресію росії. Його номінальна потужність — шість кіловат.

"Якщо рахувати в одному кабінеті 10 LED-лампочок по 10 ВТ, то от 100 Вт – один кабінет. Тому фактично ніби то вистачає на усю школу, але реально – на 10-15 кабінетів", — говорить директор ліцею.

Роман Поліщук каже: одного генератора на школу не вистачить, тому благодійники надали ще один. За потреби, ним можна живити електроенергією харчоблок.

"Маємо 50 літрів пального, його надала місцева влада. Використовуватимемо його за потреби живлення двох укриттів. Досі заправляли генератор дизпаливом від батьків. Поки є пальне, він працює дві — чотири — вісім годин", - каже Роман Поліщук.

Мама ліцеїста Ірина Хорава працює на шкільній кухні, каже, що спільно з дирекцією шукають шляхи, аби була електроенергія у випадку блекауту.

Цього навчального року працюють у повноформатному режимі, коли усі класи навчаються очно, – каже вчителька Олена Грищук.

Ліцей має дві зміни і одночасно навчається орієнтовно 600 дітей. Для їхнього захисту є два укриття. До того, що може зникнути електроенергія готові й в закладі дошкільної освіти № 28, — каже його директорка Оксана Марковець. З її слів, з минулого навчального року, заклад забезпечений потужним генератором для того, аби безперебійно працював харчоблок і було освітлення у всіх групових кімнатах, де знаходяться діти.

"Генератор працює він на дизелі. Забезпечує цим паливом департамент освіти", — говорить Оксана Марковець.

Щодо того, скільки грошей з бюджету витратили на генератори для пунктів незламності, які підпорядковуються департаменту освіти, Олександр Бондар відповів, що вони наразі невідомі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися