Чи дійшла до Волині африканська чума свиней?
Волинь

Чи дійшла до Волині африканська чума свиней?

9 грудня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

До редакції зателефонувала жіночка з Камінь-Каширського району. Ні імені, ні села свого не назвала, лишень почала сваритися, бо, мовляв, у сусідів свині здихають від африканської чуми, а ніхто нічого про цю хворобу не говорить і не пише! «Люди толком не знають, що то за чума, де вона береться. Де ветеринарні служби, чого перевірки нема?» – сердилася читачка.

Дикі кабани переносять вірус

Звідки ж взялася ця пошесть? Відомо, що вперше хворобу було зафіксовано у Південній Африці в 1903 році. Звідси й назва. Після цього вірус проник у Європу. До України «добрався» у 1971 році на території Київської та Одеської областей. Джерелом інфекції в природі є дикі кабани. А оскільки вони полюбляють годуватися на кукурудзяних полях, то так і розноситься вірус. Він «чіпляється» не лишень за стебла та качани, а й взуття людей, які прийшли на поле. І так приноситься додому. Ветеринари наголошують: вірус африканської чуми свиней невиліковний. Від нього немає вакцини!

– Симптоми африканської чуми у свиней такі: зникає апетит, піднімається висока температура до 42 градусів. З’являються сині плями на животі, спині, вухах і навіть на п’ятачкові. Тварини лежать, зарившись у підстилку, дуже хочуть пити. Хтось береться колоти антибіотики, але вони не допомагають, лишень продовжать життя на кілька днів, а потім все одно свиня гине, – кажуть ветлікарі.

Профілактика цього захворювання – дотримуватись заходів безпеки, давати продукти, які пройшли термічну обробку. Утримувати тварин потрібно у закритому приміщенні. Правда, за цим стежать на великих свинофермах. Бо якщо хвороба все ж проникла в господарство, рекомендується поголівне знищення всіх свиней на фермі та в радіусі трьох кілометрів від неї, а трупи, послід, залишки кормів спалити. Вважається, що лише через рік після триразового знезараження приміщень на фермі можна знову заселяти нове поголів’я свиней.

І ковбаса може бути заражена

А от в домашніх умовах ніхто не звертає особливої уваги на правила. Часто люди не хочуть повідомляти, що свиня має африканську чуму, адже це загрожує введенням карантину та знищенням усіх свиней в селі. Є такі господарі, які доколюють хвору тварину, а м’ясо передають родичам, студентам в інші області. Цього категорично не можна робити, адже таким чином інфекція переноситься далі. Хоч сам вірус не несе загрози для людини, але зловживати цим не варто.

Як розповів в. о. начальника головного управління Держпродспоживслужби Волині Анатолій Тимофіюк, вірус може утримуватись у солонині до року, і в копчених виробах – до шести місяців. Якщо заморожене сало перевезти, то відбувається переміщення збудника. Далі його рознесуть люди та комахи. У вересні та жовтні цього року на Київщині зареєстрували спалахи африканської чуми свиней. А нещодавно поблизу села Матвіївка було виявлено близько 60 трупів маленьких поросят та великих свиней, які почали розкладатися. Миронівською державною лабораторією Держпродспоживслужби були відібрані зразки біоматеріалів, в яких підтвердили наявність ДНК вірусу африканської чуми. І хоч Київщина дуже далеко від Волині, але, надивившись новин, люди панікують.

– То яка ситуація з африканською чумою свиней на Волині?

– З початку 2023 року у нас був зареєстрований лише єдиний випадок на території Старовижівщини. У лісі єгер знайшов мертвого дикого кабана. Наші фахівці виїжджали туди, відібрали зразки для аналізів та підтвердили, що у нього була африканська чума. На щастя, завдяки вчасно проведеній роботі з локалізації хвороби, вона не поширилася, – зазначає Анатолій Степанович. – Усі читають новини і бачать, що не лишень в Європі, а й в Україні восени знову виявили осередки захворювання. Та поки ми не маємо офіційних повідомлень та підтверджень, що в приватних господарствах свині гинуть від цієї хвороби.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися