Гуртожиток
Волинь

На Волині у старому інтернаті – нові квартири для переселенців

3 березня, 11:00
1
0
Сподобалось?
0

За 1,6 мільйона євро зробили реконструкцію будівлі

У Тростянці Ківерцівської громади колись був інтернат для проживання учнів з інших сіл. Збудоване ще у 1975-му, приміщення давно не використовувалося. З початку повномасштабного вторгнення громада прихистила понад 3000 переселенців з інших регіонів України, частина з них залишилися на постійне проживання. Щоб забезпечити їх житлом, місцева влада долучилася до програми Європейського Союзу. Тепер замість занедбаного інтернату – чудовий гуртожиток, більше схожий на сучасний готель.

Усі роботи завершили на три місяці раніше

За школою у Тростянці відразу впадає у вічі сучасна одноповерхова будівля, перекрита металочерепицею. Заходимо у впорядкований і викладений бруківкою двір. З протилежного боку – дитячий майданчик, навколо території – металевий паркан.

– З початком війни ми надавали притулок нашим українцям, які втікали від російської агресії, – розповідає голова Ківерцівської громади Олександр Ковальчук. – І міська рада, і жителі громади відгукнулися на спільну біду – допомагали чим могли. У нас був притулок в Домашеві. Там проживали люди, котрих війна вигнала з їхніх домівок. Представники ЄС запропонували знайти у громаді приміщення, яке вони зможуть реконструювати за їхні кошти. Ми показали старий інтернат, і після оформлення всіх документів наші волинські будівельники взялися до роботи. За 11 місяців – від ідеї до відкриття – руїна стала житлом, в якому 21 квартира і дві з них пристосовані для людей з інвалідністю. У гуртожитку може комфортно проживати 70 осіб.

У будівлі є укриття. Завдяки підрядній організації «Житлобуд-2», все зробили швидко й якісно. Користуючись нагодою, хочу подякувати Леоніду Стефановичу, адже будівельні й монтажні роботи завершили на три місяці раніше.

Вартість усієї реконструкції за європейські кошти під управлінням екологічної корпорації НЕФКО – 1 мільйон 600 тисяч євро. Будівлю було утеплено, старі вікна та двері замінено на енергоощадні, зроблено систему водовідведення та очищення стічних вод, встановлено тепловий насос для опалення та подачі гарячої води й сонячну електростанцію на даху. Гуртожиток також підключено до шкільної котельні, яка опалюється торфобрикетом.

Жильців відбирають за європейськими вимогами

Голова громади пояснює, за яким принципом відбираються люди для поселення в гуртожиток. Для цього створена комісія, інвестори прислали положення, згідно з яким перевага надається сім’ям, в яких двоє і більше дітей, у переселенців знищене житло, вони повинні бути на обліку в єдиній базі внутрішньо переміщених осіб. Усі заяви розглядаються, і тоді ухвалюється рішення.

Нещодавно ключі від новеньких квартир отримали перші шість сімей переселенців. Почесну місію виконали Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук, голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко, директор підрядної організації ТзОВ «Житлобуд-2» Леонід Стефанович. Переселенці поступово адаптуються до нового життя на Волині. Їхні діти ходять в садок і школу.

Комендант гуртожитку Володимир Бутов запрошує у приміщення. Підлога у коридорі викладена світлою плиткою.

– У гуртожитку одно- і двокімнатні квартири. У кожній облаштовано санвузли з усіма необхідними комунікаціями, душові кабіни, встановлено пральні машинки, обладнано кухонні стінки. Житло повністю умебльоване та забезпечене постільною білизною, посудом, побутовою технікою, – пояснює комендант.

Заходимо в одну з квартир. Там живе молода мама з двома дітками. Вони виїхали з Херсонської області. Її чоловік захищає Україну від рашистів. У сусідній квартирі мешкає 18-річна Ліза зі своїм братом і його другом. Вони родом з Донецької області Покровського району. Після початку повномасштабного вторгнення виїхали з зони бойових дій, а батьки залишилися там. Дівчина працює офіціанткою в місцевому ресторані.

Переселенці не платитимуть за комунальні послуги, все буде фінансуватися за кошти громади. Така умова Європейського Союзу.

Весною до гуртожитку прокладуть дорогу з твердим покриттям. Відповідно до передового досвіду будівництва та стандартів ЄС, у ході реконструкції використали лише екологічні будівельні матеріали та енергоефективні технології. Завдяки цьому очікується, що за рік зменшиться споживання енергоносіїв на 24 тисячі євро.

Кость ГАРБАРЧУК

Приміщення інтернату до ремонту



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Сергій
    Сергій

    Звісно, в цих квартирах ще потрібно буде зробити якісний ремонт. Я б радив робити його власноруч. Так вийде в рази надійніше та навіть дешевше. Все, що потрібно для цього - це лише купити надійний інструмент. Можу вам порекомендувати чудовий магазин. де ви можете купити саме такий https://yato24.com.ua/

    25 березня, 15:33
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися