Хто притримав картоплю, той виграв: які ціни  на Волині
Волинь

Хто притримав картоплю, той виграв: які ціни на Волині

9 березня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Нелегка селянська доля, що одного року овочі в ціні, а іншого – продають за копійки. І важко спрогнозувати, коли виграєш, а коли програєш. Моя сестра, яка проживає поблизу Берестечка, у січні продавала з погреба картоплю по 13 гривень за кілограм. Аграрні експерти кажуть, що це хороша ціна. І цього року ті господарі, які притримали бульбу, у виграші.

Збув усе одразу, бо нема де зберігати

Петро Сидорчук з Володимирського району вже не раз пролітав із картопляними заробітками. То якось тонну продав закупівельникам по чотири гривні за кілограм, а минулого року восени брали по вісім.

– Я вам чесно скажу, правдива та приказка «На землі не розбагатієш, а тільки горба наживеш», – переконаний 56-річний господар. – Я порахував, що вклав у город більше десяти тисяч, а продав на вісім. Ось така мужицька арифметика. Але мусив продавати, бо не маю приміщення, де зберігати овочі до весни.

У Луцьку на ринках люди продають картоплю від 17 до 25 гривень за кілограм. Покупці кривляться, що дорого, пробують торгуватися. Та продавці не дуже спускають ціну. Аргументують, що дорогі і солярка, і міндобриво. А вже свою працю й не рахують.

Найпопулярніші сорти Белла Роса та Рів’єра

Експерти прогнозують, що в березні картопля вкотре подорожчає. Аграрний аналітик Федір Рибалка припустив, що вона може коштувати до 36 гривень за кілограм. Директор сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Волинська картопля» Анатолій Аршулік зауважує: хто не продав восени, а притримав картоплю до початку 2024 року, той, без сумніву, виграв.

– Нещодавно картопля на оптовому ринку на Шуварі у Львові коштувала 13–14 гривень за кілограм, – розповідає Анатолій Аполлонович. – Тому, якщо у волинських селах оптовики брали її за такою ціною, це дуже добре. Зараз на часі оновлення насіннєвого фонду перед посадкою. У нашому господарстві вже давно замовники розкупили всю насіннєву картоплю. Зрозуміло, що якісна у спеціальних господарствах вона дорожча, ніж у дядька, який продає зі свого городу. Традиційно користуються популярністю сорти Белла Роса, з надранніх – Рів’єра, яка не цвіте.

– Колись багато розповідали про синю картоплю «Солоха». Чи зараз її беруть?

– Думаю, ви погодитеся зі мною, що не всі люблять пюре темно-синього кольору. Виглядає незвично, тому попит на таку картоплю впав. Хто хоче якоїсь екзотики, той нею і займається. Смачна вона для запікання. Знаю, що наприкінці зими інтернет-магазини продавали кілограм насіннєвої «Солохи» за сто гривень. Наголошую, змінювати сорти картоплі необхідно через кожні 5-6 років. Адже рік у рік урожай цього овочу зменшується, бульби починають погано зберігатися, знижуються якісні характеристики.

Тож якщо ви 20 років підряд вирощуєте Беллу Росу, не чекайте високого врожаю. Оновіть сорт та побачите, що виграєте!

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися