Повідомлені новини

Чи може повнолітня дитина розраховувати на аліменти?

11 листопада 2016, 16:02
0
0
Сподобалось?
0

«Від колишнього чоловіка отримую аліменти на дитину. В серпні їй виповнилось 17 років, з вересня почала вчитися в коледжі на платному навчанні, а потім планує закінчити академію. Підкажіть, яка зараз норма в отриманні аліментів – до закінчення навчання чи тільки до повноліття?»
Світлана М., Рівненська область

Відповідає волонтер Центральної юридичної клініки Ванюшин П. В.
Згідно із Сімейним кодексом України, передбачено загальний граничний термін, до якого батьки зобов’язані виплачувати аліменти на дитину. За загальним правилом кошти на утримання дитини платять до досягнення нею 18-річного віку. Однак передбачені випадки, коли батьків можуть зобов’язати сплачувати аліменти й надалі. Відповідно до ст. 198-199 СК України, обов’язок зі сплати аліментів на повнолітню дитину може виникати в двох випадках: коли дитина непрацездатна і потребує матеріальної допомоги; коли дитина навчається (незалежно від форми навчання) й у зв’язку із цим потребує матеріальної допомоги. При цьому обов’язок батьків утримувати дитину, яка продовжує навчання після 18 років, виникає при наявності таких фактів:
1. Вік дитини перевищує 18 років, але менший від 23 років.
2. Навчання у дитини повинно бути основним заняттям (тобто вчиться на стаціонарі). Якщо ж здобуває освіту заочно, вважається, що вона може працювати, й у зв’язку із цим права на аліменти у неї немає.
3. Наявність у батьків матеріальних можливостей надати таку допомогу (тобто батьки повинні бути працездатними і мати дохід, який дозволив би утримувати себе й свою повнолітню дитину).
Якщо всі вищезазначені факти у вашій ситуації присутні, тоді подання позовної заяви про стягнення аліментів має сенс.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися