Короткі факти про обробні дошки та безпеку їжі на вашій кухні
Актуально

Короткі факти про обробні дошки та безпеку їжі на вашій кухні

18 січня 2022, 17:16
0
0
Сподобалось?
0

Все, що так чи інакше торкається вашої їжі (включаючи обробні дошки), може стати джерелом зараження та харчових захворювань.

Наприклад, якщо ви щойно «розібрали на частини» сиру курку, а потім використовуєте ту ж обробну дошку, щоб нарізати помідор для свого салату, ви ризикуєте на перехресне зараження – бактерії з курки будуть перенесені на помідор. Це, звичайно, погано.

Доречі, вегетаріанці теж не знаходяться в безпеці. Фрукти та овочі також можуть переносити патогени (та залишати їх на обробних дошках).

Є деякі речі, які ви повинні знати про обробні дошки. Це допоможе вам зменшити ризик харчових захворювань на вашій кухні.

Пластик проти дерева? 

Довгий час більшість обробних дошок виготовляли з дерева. Але, в якийсь момент, на кухнях почали все більше використовувати пластикові обробні дошки. Головна ідея їх поширення полягала в тому, що пластикові дошки легше чистити (і дезінфікувати), а отже, вони безпечніші.

Але наприкінці 1980-х років дослідник з Каліфорнійського університету в Девісі на ім’я Дін Клайвер вирішив дослідити, чи дійсно пластикові обробні дошки безпечніші. Відповідь дещо збентежила. Виявилось: не зовсім.

Досліди показали, що пластикові обробні дошки, як і думали раніше, легше дійсно якісно вимити. Але пластик  м’який матеріал. Тому різання залишає багато подряпин на його поверхні. У подряпинах та порізах залишаються мікроскопічні шматочкі іжї, на яких розмножуються бактерії. 

Дерево складніше дезінфікувати, але доски з твердих пород деревини не так швидко покриваються сіткою порізів. Та ви не знайдете на них настільки глибоких подряпин на поверхні (якщо не рубали на дошці сокирою). 

Крім того, дослідники виявили, що тип деревини, з якої виготовлена ​​ваша обробна дошка, також має значення.

М’яка деревина, менш псує лезо ножа, але вона становить більший ризик для харчової безпеки. Це відбувається тому тому, що вона має менш щільну структуру, що дозволяє деревині легше розколюватися, утворюючи місця, де можуть процвітати бактерії.

Так який тип обробної дошки краще використовувати?

Спеціалісти рекомендують використовувати пластикові обробні дошки для м’яса та дерев’яні обробні дошки з твердих порід дерева (або бамбуку) для фруктів, овочів або будь-яких готових до вживання продуктів (наприклад, хліба чи сиру).

Чому краще використовувати пластикові обробні дошки для м’яса? Через те, що, як ми вже писали, іх можна легко та швидко вимити. Та просто (ще й не дорого) замінити.

Як взагалі правильно мити обробної дошки?

Пластик і дерево мають різні характеристики, тому поводитися з ними доведеться по-різному.

Пластикові обробні дошки можна помістити в посудомийну машину, де їх можна продезінфікувати, миючи при високих температурах. Але дерев’яні обробні дошки від такого миття швидко зіпсуються.

Та, взагалі, не у кожного є посудомийна машина. Якщо ви миєте обробну дошку вручну, спеціалісти рекомендують робити так:

• Змийте сміття з обробної дошки;

• Вимийте обробну дошку водою з милом;

• Продезінфікуйте обробну дошку (для дерев’яних обробних дощок слід використовувати інші засоби, ніж для пластикових).

Для пластикових обробних дощок краще використовувати дезінфікуючий засіб на основі хлору, наприклад, розчин відбілювача та води. Але для дерев’яних обробних дощок слід використовувати четвертинний амонійний дезінфікуючий засіб, наприклад, той самий, що використовується для посуду (дотримуйтесь інструкцій щодо розведення на етикетці).

Хлор не підійде для дерев’яних дощок, тому що він дуже легко зв’язується з органічними матеріалами (такими як деревина) в обробній дошці, що нейтралізує його антибактеріальні властивості.

Варто зазначити, що вам також треба продезінфікувати свою кухонну губку (ганчірку або щітку) після того, як використали її для очищення м’ясного соку з обробної дошки – інакше ви ризикуєте забруднити наступну річ, яку миєте ганчіркою.

Останній важливий крок в очищенні обробної дошки  – висушити її.

Переконайтеся, що ви поклали обробну дошку на місце, де циркулює повітря, щоб вона могла повністю висохнути. Бактерії потребують вологи для росту та життя. Не треба створювати їм приємне середовище.

Історично м’ясники насипали сіль на свої дерев’яні плахи, щоб вони не пахли. Це спрацювало, тому що сіль витягувала вологу з деревини та запобігала бактеріальному забрудненню, яке й спричиняло запах.  Хоча й м’ясники ще нічого не знали про бактерії та дезінфекцію.

Коли замінити обробну дошку 

У якийсь момент очищення та дезінфекції може виявитися недостатньо. Якщо на обробній дошці накопичилося забагато глибоких порізів, вам, ймовірно, доведеться її замінити.

Бо чим більше у дошці порізів, та чим вони самі глибші, тим більше місця вони дають для розмноження бактерій. Не жалійте дошку, пожалійте себе.

Купіть нову обробну дошку (наприклад у нашому магазині) та будьте ситі та здорові!

Джерело - https://grandway.ua/catalog/nozhi/nozhi-kuhonnye/kuhonnye-doski/


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися