Психолог та психотерапевт – кого вибрати?
Актуально

Психолог та психотерапевт – кого вибрати?

2 лютого 2022, 14:26
0
0
Сподобалось?
0

Психотерапія є дієвим інструментом підтримки ментального здоров'я, ефективність якого вже неодноразово доведена. Фахівці допомагають розібратися із тривожністю, страхами, негативними емоціями, труднощами у стосунках. На сайті Likarni ви зможете знайти собі відповідного спеціаліста для вирішення ментальних проблем.

Психолог отримує психологічну освіту і може проводити консультації та діагностику стану. Психотерапевт отримує спеціальну психотерапевтичну освіту і може розібратися з більш глибокими проблемами, наприклад зі складними емоційними переживаннями і труднощами у відносинах з іншими людьми. Зазвичай, психотерапевт – це лікар-психіатр за фахом. Якщо психолог вивчить психотерапевтичні підходи та пройде потрібну кількість годин практики, його можна назвати психотерапевтом.

Часто ці терміни використовуються як синоніми, а деякі психотерапевти є психологами, щоб клієнтам було зрозуміліше. Не варто забувати, що є й лікарі-психотерапевти: вони здобувають медичну освіту та використовують у тому числі медикаментозні методи лікування. У «Лікарні» ви зможете знайти як психолога, так і психотерапевта в своєму місті.

Як знайти відповідного спеціаліста?

Психотерапевти використовують різні підходи: вони по-своєму дієві, але можуть відрізнятися методами. Проте, щоб психотерапія була ефективною, фахівець повинен уміти працювати з вашим запитом — чи то тривожність, чи проблеми у відносинах, чи розлади харчової поведінки, чи все відразу. Також варто звертати увагу на вік, стать та іноді зовнішність психолога — на його професіоналізм ці фактори не впливають, зате від них залежить, наскільки з ним буде комфортно.

Чи потрібно читати відгуки про психотерапевта?

Так, але покладатись тільки на них не варто. Відмінний за всіма параметрами фахівець може не підійти вам особисто, і це нормально. Проте є сенс звертати увагу на негативні відгуки: наприклад, якщо психотерапевт порушив професійну етику, його варто викреслити зі свого списку.

На що звернути увагу на перші сесії?

На початкових етапах варто звернути увагу на свої почуття та поведінку психолога. Важливо, щоб зі спеціалістом було комфортно, а на сесіях встановилася довірча атмосфера. Він не може оцінювати та засуджувати вас через гендер, сексуальну ідентичність, походження. Він повинен дотримуватися конфіденційності, розповідати про застосовувані методи і діяти в їх межах.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися