Росія готується до хімічної атаки, прикриваючись звинуваченнями в бік України
Актуально

Росія готується до хімічної атаки, прикриваючись звинуваченнями в бік України

11 березня 2022, 12:07
0
-1
Сподобалось?
-1

В останні дні російська пропаганда раптом почала розкручувати тему існування бактеріологічних та хімічних лабораторій США, які, нібито, займаються виробництвом забороненої хімічно та бактеріологічної зброї. Це ніщо інше, як чергова спеціальна інформаційна операція Кремля проти України. Для чого вона запущена і якими можуть бути наступні кроки ворога?

Історія фейку про американські лабораторії

Тему якихось міфічних і чомусь саме американських лабораторій в Україні Росія розганяє не вперше. За посередництвом нардепа від ОПЗЖ та агента Кремля Віктора Медведчука вперше такий вкид було зроблено ще на початку 2020 року. Тоді інформацію підхопили навіть деякі українські ЗМІ. Зокрема, повторив фейк російської пропаганди телеканал «1+1». Проте будь-яких доказів існування таємних лабораторій, звичайно, наведено не було.

Співпраця між Україною та США щодо протидії біологічному тероризму відбувається виключно в межах українського законодавства і в інтересах України. Із 1993 року діє угода щодо надання допомоги нашій державі у ліквідації стратегічної ядерної зброї та запобіганні розповсюдження зброї масового знищення. Одним з її пунктів є своєчасне виявлення та протидія спалахам, що викликані небезпечними патогенами. Також у 2005 році Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство оборони США підписали рамкову Угоду про, увага (!), запобігання розповсюдженню, технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані у ході розробки біологічної зброї. У межах цієї угоди модернізували низку державних лабораторій, розташованих в Одеській, Харківській, Львівській, Київській, Вінницькій, Херсонській, Дніпропетровській областях. Ці лабораторії фінансуються з держбюджету, підпорядковані МОЗ і Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Отож нічого секретного у співпраці з США не було й інформаційна атака ворога швидко затихла.

«Бойових птахи» США і справжні наміри Путіна

Чому ж Росія повернулася до теми біолабораторій під час повномасштабного вторгнення в Україну. Брехливим заявам із Москви світ уже давно не вірить, тож цей інформаційний шум, швидше за все спрямований на внутрішнього споживача. Пам’ятаєте, як президент РФ Володимир Путін аргументував початок війни з Україною необхідністю «денацифікації та демілітарізації». Мовляв, потрібно звільнити хороший український народ від поганих «нацистів», які заважають возєднанню з «рускім міром». Схоже сам Путін вірив у цю маячню й розраховував, що його солдатів зустрічатимуть з квітами жителі, як мінімум сходу та півдня України, відповідно й війна закінчиться за кілька днів. Проте реалії для Кремля виявилися шокуючими. Шалений і організований опір сил оборони України призвів до колосальних втрат. Також очевидним стало несприйняття вторгнення всіма українцями. Чого варті кадри з Мелітополя, Бердянська та Херсона, де місцеве населення голими руками намагалося вигнати загарбників, а багатотисячні проукраїнські мітинги тривають навіть в умовах тимчасової окупації.

Отож легенда про порятунок «братнього народу» від нацистів та бандерівців луснула. Вся безглуздість обґрунтування війни проти України стала очевидною. Тож Кремль нашвидкуруч зліпив нову мотивацію для простих росіян. Для цього й вигадали історію з розробкою біологічної та хімічної зброї в Україні. І ось 10 березня керівник департаменту інформації Міноборони РФ Ігор Конашенков на повному серйозі на брифінгу, присвяченому «спецоперації в Україні», проголосив відверто смішну маячню: «США тренують перелітних птахів, аби ті мігрували з України до Росії та розносили патогенні штами небезпечних хвороб». Правда ж звучить правдоподібно? Але росіяни повірять. Аби додати серйозності заяв про «бойових птахів», Росія запросила проведення 11 березня засідання в Раді Безпеки ООН з питань військово-біологічних програм США в Україні. Знову ж таки, усі ці звинувачення у бік України та Америки, ну куди ж без неї, спрямовані суто на внутрішнього споживача.

Й справді з усього цього можна було б тільки посміятися, якби не одна обставина. Путінський режим ніколи нічого не говорить і не робить просто так. На відміну від України Росія таки має військові лабораторії, де розробляють заборонену хімічну та бактеріологічну зброю. Її вплив відчув на собі покійний майор ФСБ Олександр Литвиненко (розповів світові про підрив житлових будинків спецслужбами РФ, щоб створити привід для початку війни з Чечнею), екс-президент України Віктор Ющенко, колишній розвідник Сергій Скрипаль та його донька, мешканці Сирії. Але це були точкові акції Кремля. Нині ж, коли українці показали усьому світові чого варта «друга армія світу», розлючений і розчавлений морально Володимир Путін може зважитися на більш ганебний і масовий військовий злочин. До речі, у сусідній Білорусі у школах чомусь почали навчати школярів як потрібно поводитися під час хімічної або радіаційної аварії.

Хімічні речовини, які може мати РФ: опис, симптоми, тривалість дії

Люїзит виглядає як темно-коричнева рідина, має різкий дратівливий запах. Належить до стійких отруйних речовин шкірно-наривної дії. Отруйний за будь-яких форм впливу на організм людини. Подразнює слизову та органи дихання. Ознаки ураження люїзитом можна побачити вже через 3-5 хвилин після його потрапляння на шкіру чи в організм.

Тяжкість отруєння залежить від дози, а також від часу перебування у зараженій атмосфері. Насамперед при вдиханні пари або аерозолю уражаються верхні дихальні шляхи. Легка форма отруєння проходить за кілька днів, важка – супроводжується головним болем, спазмами у грудях, блюванням, задишкою, втратою голосу та загальною слабкістю.

До люїзиту дуже чутливі органи зору: одна крапля отрути при потраплянні в око призводить до втрати зору за 7-10 днів.

Люїзит використовують у переробці – в Росії для цього був побудований завод в Удмуртії.

Іприт – безбарвна масляниста речовина без запаху. У технічному вигляді має часниково-гірчичний запах та жовто-коричневий колір. Погано розчиняється у воді, але необмежено в таких органічних розчинниках як олії, жири, бензин, ацетон, тетрахлорметан, спирти та хлоропікрин. Крім того, іприт можуть змішувати з іншими отруйними речовинами – люїзитом, етилдихлороарсином та фенілдихлороарсином.

Призводить до пошкодження шкіри, очей, дихальних шляхів. У симптоматики є двогодинний прихований період, проте якщо шкіра волога і спекотна погода – все проявляється одразу. Після контакту з іпритом на шкірі з’являються бульбашки з жовтуватою рідиною, які довго гояться і залишають рубці. Якщо його концентрація висока, смерть може настати за 2-5 хвилин.

Ця речовина може швидко проникнути в текстиль, будматеріали, папір і гуму, тож отруїтися можна і через контакт із зараженим предметом.

Першими ознаками отруєння іпритом є почервоніння шкіри, свербіж та печіння. Шкіра стає сухою, стягнутою та теплою. При високих дозах отрути по краях уражених ділянок тіла за 16-30 годин з’являється велика кількість дрібних бульбашок, які потім з’єднуються в одну велику, наповнену жовтуватою безбарвною рідиною.Після того, як вони лопаються, на шкірі залишаються болючі виразки, загоєння яких триває понад 2 місяці. Повторне інфікування може призвести до гнійних запалень та рубцювання.

Зарин – це речовина, яку, ймовірно, використав режим Башира Ассада в Сирії. Безбарвна рідина без смаку та запаху, дуже токсична, нервово-паралітичної дії. При отруєнні зарином перезбуджується моторика. Мимоволі скорочуються м’язи та секреторні залози, що призводить до судом, які переходять у паралічі. Без участі свідомості скорочуються серцеві, дихальні м’язи, сечовий міхур, м’язи травного тракту, зіниці та багато іншого. Порушується робота органів, спостерігається пото- та слиновиділення. Отруїтися зарином можна за будь-якого способу проникнення в організм: від вдихання пари – до дотику до речовини/зараженої поверхні або прийому отруєних води/їжі. Також, як і іприт, поглинається предметами довкілля та тканинами. У вигляді рідини небезпечний до 5 діб, у вигляді газу – до 20 годин, у зимовий період його стійкість зменшується.

Зоман – у чистому вигляді безбарвна рідина, має фруктовий запах. Надзвичайно токсична. У технічному вигляді може мати жовтувато-солом’яний колір через домішки. Зоман токсичніший за зарин приблизно втричі. Ці речовини мають схожі симптоми отруєння, але лікуватися від зоману складніше. У разі отруєння відбуваються міоз, судоми м’язів та параліч, сильна пітливість та слиновиділення.

VX – нервово-паралітична бойова отруйна речовина, що вважається однією з найтоксичніших із у хімічній зброї. Це прозора масляниста рідина, що має бурштиновий колір. Без запаху та смаку. Симптоматика при прийомі: за 1-2 хвилини – звужуються зіниці, 2-4 хвилини – з’являється пітливість та підвищене слиновиділення, за 5-10 хвилин – паралічі, судоми та спазми. 10-15 хвилин – смерть. При зараженні через шкіру симптоми виявляються згодом – від кількох хвилин до годин. У місці влучення хімзброї з’являється м’язове посмикування, потім судоми, слабкість і параліч. Ним можна заразити закриті водойми на тривалий період – до пів року. Але основним бойовим станом є аерозоль, який може заразити приземні шари повітря та поширитись у напрямку вітру на глибину від 5 до 20 кілометрів. Його можуть застосовувати через артилерію, авіацію та хімічні фугаси. Краплями VХ можуть заражати боєприпаси та військову техніку. У такому разі найнебезпечніша ця речовина взимку: працює від 30 до 60 діб, влітку – протягом 1-3 діб.

Новачок – група військових отрут. У звіті армії США стверджувалося, що деякі новачки наскільки ж отруйні, як VX, так само важко лікуються, як зоман, при цьому їх важче виявити і легше виробляти, ніж VX. Зазвичай у новачків немає ні смаків, ні запахів, найчастіше це рідини, але бувають і тверді. Найчастіше новачки розсіюють як ультратонкий порошок. Новачок може потрапити в організм при вдиханні, контакті зі шкірою та проковтуванні. Серед симптомів отруєння новачком – міоз, хрипи у легенях, підвищене потовиділення, ускладнене дихання. Можлива зупинка дихання та серця. Виявляються блювота, мимовільні дефекації та сечовипускання, конвульсії. Ті, хто вижив після отруєння новачками, страждають від незворотного пошкодження органів, м’язів, можливе тривале пошкодження нервів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися